PITANJA

Arnaut od MVP-a BiH dobio poražavajuće podatke o troškovima ambasada

Arnaut je, također, zatražio odgovor po kom osnovu je MVP BiH odobrio troškove reprezentacije ambasadora BiH u Beču koje je navedeni napravio u Sarajevu

Arnaut: Frapantni podaci. Arhiv

Fena

12.11.2019

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je ranije ove godine od Ministarstva vanjskih poslova BiH dostavu finansijskih izvještaja za tri ambasade BiH po metodi slučajnog uzorka (Beč, Berlin i Bern), za šestomjesečni period oktobar 2018. - mart 2019., a s ciljem vršenja parlamentarnog nadzora nad troškovima diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, kao i uloge MVP-a BiH u monitoringu svojih ispostava u inozemstvu.

Nakon obrade više od 1.000 stranica izvještaja od stručnih službenika, zaključeno je da su dostavljeni podaci poražavajući, navodi Arnaut u saopćenju za medije.

- Između ostalog, u sva tri slučaja, a posebno u Beču (ambasador Kozarić) i Berlinu (bivša ambasadorica Gudeljević), uz račune za reprezentaciju nisu dostavljani akti vezani za opravdanost troškova, iako eksplicitne instrukcije MVP-a BiH propisuju da „svaki račun za reprezentaciju treba da sadrži elemente opravdanosti poslovnog događaja u čiju svrhu je nastao trošak reprezentacije, potpis ovlaštenog lica i spisak gostiju, a kod organizacije prijema detaljan izvještaj - navodi Arnaut.

On je stoga postavio dopunska pitanja MVP-u BiH zbog čega to ministarstvo tolerira praksu po kojoj računi za reprezentaciju – i pored enormnih iznosa – od svih navedenih elemenata u pravilu sadrže samo potpis ovlaštenog lica, odnosno ambasadora.

Arnaut je, također, zatražio odgovor na pitanje po kom osnovu je MVP BiH odobrio troškove reprezentacije ambasadora BiH u Beču koje je navedeni napravio u Sarajevu, van svog područja akreditacije, u iznosu od 370,13 KM, koji račun uključuje proizvode poput „kolačića u kajmaku“, „janjeće džigerice“, „šarene dolme“, „klepa“, „domaće trhane“, ali ne sadrži „elemente opravdanosti“, kao ni "spisak gostiju", kako to eksplicitno nalažu instrukcije MVP-a BiH – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je, također, postavljeno pitanje zašto je MVP BiH odobrio troškove oproštajnog prijema za ambasadoricu Gudeljević iako uz račun nije dostavljen "detaljan izvještaj".

S obzirom na sve navedeno, Arnaut navodi da je od MVP-a BiH zatražio informacije koje će konkretne mjere poduzeti po ovim pitanjima, kao i detaljnu analizu prakse ovih, ali i svih drugih DKP BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.