TUZLA

Stanje sigurnosti na području Federacije BiH ocijenjeno zadovoljavajućim

Sa sastanka. E. Skokić

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

12.11.2019

Sigurnosna situacija na području Federacije BiH je na zadovoljavajućem nivou, zaključeno je na sastanku Koordinacije direktora FUP-a i direktora kantonalnih MUP-ova koji je održan u Tuzli.

Parametri u prvih devet mjeseci ove godine imaju tendenciju poboljšanja sigurnosnih prilika, a pored stanja sigurnosti razgovaralo se i o migrantskoj krizi jer su USK, Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton svakodnevno izloženi tom problemu.

Na sastanku se nije razgovaralo o mogućnosti da pripadnici FUP-a, odnosno kantonalnih MUP-ova, budu poslati na granicu između BiH i Srbije, a direktor Policijske uprave MUP-a TK Dževad Korman je govoreći o stanju na području TK rekao kako se u narednom periodu može očekivati veći broj provala u napuštene objekte.

- Dolazi zima. Niko ne može boraviti vani na hladnoći. Migranti koji dolaze u BiH nisu ni navikli na takve vremenske prilike. Zbog toga smatram kako se treba iznaći mogućnost njihovog privremenog smještaja i da se moramo prema tim ljudima odnositi na humaniji način – kaže Korman.

Inače, informacija o stanju sigurnosti u TK za 2018. godinu nije usvojena na sjednicama Vlade TK i Skupštine TK. Čak je resorni ministar Sulejman Brkić izjavio da stanje sigurnosti nije bilo nikad gore, a špekulira se kako je to sve uvod u Kormanovu smjenu.

- Takvu izjavu je dao ministar? Ne znam na osnovu kojih parametara. Moj rad je ocijenjen skoro pa maksimalnom ocjenom. Nedavno smo imali i prošireni kolegij koji je stanje sigurnosti u TK ocijenio zadovoljavajućim – rekao je Korman.

Ostali učesnici sastanka u Tuzli nisu željeli odgovarati na pitanja novinara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.