AKTUELNO

Pedeset malih dioničara traži zabranu održavanja vanredne Skupštine RMU Banovići

Prijedlog uputili Općinskom sudu u Sarajevu

Direkcija RMU Banovići. S. Ikanović

Piše: S. I. / Avaz.ba

13.11.2019

Pedeset malih dioničara RMU Banovići jučer je Općinskom sudu u Sarajevu uputilo prijedlog kojim traže zabranu održavanja 10. vanredne sjednice Skupštine dioničara RMU Banovići koja je zakazana za petak, 15. novembar 2019. godine.

Oni smatraju da je Vlada Federacije BiH napravila niz propusta u procesu sazivanja sjednice, a prije svega da se nije obratila Nadzornom odboru, iako nisu ovlašteni da sami donose takve odluke, zbog čega smatraju osnovanom svoju prestojeću tužbu kako bi zaštitili svoja prava. Oni, također, smatraju da su trebali dobiti obavještenje o sazivanju Skupštine, što se nije desilo i za sjednicu su saznali iz medija, navodi se u prijedlogu za određivanje mjere osiguranja.

Podsjećamo, prethodna sjednica Skupštine društva bila je zakazana za 21. oktobar, ali je odgođena zbog nedolaska članova Odbora za glasanje koji su trebali utvrditi kvorum te je sjednica odgođena. Na sjednici su trebala biti izabrana radna tijela Skupštine, razriješeni aktuelni i imenovani novi članovi Nadzornog odbora RMU Banovići.

Novu sjednicu zakazao je aktuelni Nadzorni odbor za 27. 11. 2019. godine, ali je Vlada FBiH ocijenila da Skupština treba biti održana što prije pa je preko odluke Nadzornog odbora zakazala sjednicu za 15. novembar.

Vlasničku strukturu RMU Banovići čine 69 posto dionice Vlade FBiH, a preostali dio od 31 posto su fondovi i mali dioničari od kojih i ovih 50 koji su uputili privremenu mjeru zabrane održavanja sjednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.