OTKRIVAMO

Afera "Var": Ko je propjevao u SIPA-i, gdje se nalazi Azmir Husić

Istražitelji SIPA imaju i snimke kojima dokazuju korupciju u bh.nogometu

SIPA: Pristali na saradnju, ali šta su rekli tužiteljici. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

13.11.2019

Pet od ukupno 12 uhapšenih u policijskoj akciji pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva „Var“, predato je jučer u nadležnost Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su za namještanje nogometnih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH.

Ide izvještaj

Radi se Vladimiru Dominkoviću, bratu bivšeg čelnika NS BiH Ilije Dominkovića, sudijama Kenanu Bajraktareviću, Iliji Živkoviću, članu Komiteta za suđenje Anti Bilješki i kontroloru Fuadu Zahiragiću. Za njih je jučer postupajuća tužiteljice Vedrana Mijović zatražila određivanje jednomjesečnog pritvora.

Ostalih sedam uhapšenih pušteni su da se brane s slobode, ali su svi, kako saznajemo, pristali na saradnju s Tužilaštvom. To su Salem Prolić, Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Marko Brezović, Mario Grgić i Anto Kobaš. Njima će biti predložene mjere zabrane, ali su svi prijavljeni da su počinili krivično djelo.

I dok se čeka današnje ročište o određivanju pritvora,zakazano u 12 sati,  saznajemo da Tužilaštvo i SIPA užurbano nastavljaju rad na ovom predmetu. Sumnja Tužilaštva da su za novac namještali utakmice je već potvrđena jer istražitelji imaju razgovore i snimke osumnjičenih kako dogovaraju predaju novca.

 



Husić: Pod istragom Tužilaštva BiH. Arhiv

No, vrlo brzo, u SIPA bi trebali biti saslušani i Azmir Husić, prvog čovjek Tuzla Citya, ali i Midhat Sarajčić, sportski direktor NK Travnika. Pod istragom su i Edo Ekmeščić iz Jajca, ali i državne sudije Miloš Gigović i Zoran Grbić.

No, prema informacijama iz Kluba, Husić je prije nekoliko dana napustio državu i otputovao u Ameriku, čiji je državljanin. Dva dana smo pokušavali s njim stupiti u kontakt, ali je isključio mobilni telefon. Iz Kluba tvrde da se vraća  krajem godine u državu.

Sada se utvrđuje je li razlog napuštanja BiH istraga SIPA i njegova umiješanost u aferu. No, prema nezvaničnim podacima Granične policije Husić nije napustio prostor BiH.

Nezvanično, iskaze koji su pojedinci jučer dali istražiteljima SIPA-e, uveliko će pomoći da se konačno raspetlja dugodišnja boljka u bh. nogometu.

Sve snimljeno

Pritisnuti dokazima, saznajemo da su pojedine sudije odmah, „propjevale“ u SIPA-i  te priznale da su za novac,(i do 3.000 eura) odlučivali o ishodima pojedinih ishoda utakmica, prije svega Prve lige FBiH. Mnogi su pali nakon što su novac tražili i od prikrivenih inspektora SIPA-e. Riječ je o visokopozicioniranim dužnosnicima NSBiH koji su pristali na saradnju ali su i dalje pod istragom i osumnjičeni su za nekoliko krivičnih djela.

- Imamo snimke i čvrste dokaze. Ova istraga se nastavlja bez obzira što su pojedini sve priznali. Mi radimo dalje. Sve je dokumentovano – tvrdi naš izvor iz SIPA-e.

Hoće li  ometati istragu

Tužilaštvo BiH jučer je saopćilo da je pritvor zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati  dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

- Nastavljamo istragu protiv svih osoba osumnjičenih u ovom predmetu, a koje se terete za organizovani kriminal, primanje dara ili drugog oblika koristi, te zloupotrebu položaja ili ovlasti - kažu iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.