REAKCIJE

Esad Bajtal: Dejtonski mirovni sporazum ruše Dodik i družina

Svi međunarodni faktori moraju zauzeti vrlo konkretan politički stav i reći jasno da tako više ne može, kazao je Bajtal

Bajtal: U ime Dejtona ruši se Dejton. Agencije

Piše: D. B. / Avaz.ba

13.11.2019

Saopćenje da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira odbacili zaključke koje je vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojila na sjednici prije dva dana izazvalo je mnogobrojne reakcije. Kako navode u OHR-u, oni se temelje na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

- Ne treba njih učiti pameti i govoriti im, ''znate, vi griješite''. To je dio strategije koju Milorad Dodik provodi sa zaleđem koje se zove Beograd i Moskva. Sve je to strategija destabilizacije Balkana u službi ruskih interesa i velikodržavnih službenika. Oni čine ono što im se nalaže iz ta dva centra. U tom smislu svi oni koji se misle osvrtati na ovo treba da se postave puno ozbiljnije. Svi međunarodni faktori moraju zauzeti vrlo konkretan politički stav i reći jasno da tako više ne može. Odnosno, dosta je više priče, mora se sankcionirati svako ko igra takvu igru - kazao je Esad Bajtal, politički analitičar

Dodaje da ta igra dugo traje te da je krajnje vrijeme da se njeni akteri skinu s javne političke scene. 

- Ključni cilj Dejtona i njegovog okvira je reintegracija BiH, kao što je ključna zadaća takvih strategija i skupština spriječiti upravo to. Spriječiti provedbu Dejtona. U ime Dejtona ruši se Dejton. Dodik samo to radi. Dejton se mora provesti i ići dalje od toga. A ne može se ići dalje dok se to ne provede. Dejton opstruiraju Dodik i družina - istakao je Bajtal. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.