REAKCIJE

Kukić: Praksa Vijeća za implementaciju mira može samo dodatno ohrabriti Dodika

Vijeće za implementaciju mira, ako se već poziva na Dejtonski mirovni sporazum, moralo je, i to se od njega očekuje, da primijeni batinu koju mu Dejtonski mirovni sporazum daje u ruku, kazao Kukić

Kukić: Zaustaviti Dodika i ostale. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

13.11.2019

Nažalost, Vijeće za implementaciju mira nije odstupilo od prakse koju zastupa već desetak godina, a to je praksa javne polemike s vlastima u RS, praksa nekorištenja instrumenata koji Vijeću stoje na raspolaganju temeljem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Istakao je ovo danas politički analitičar Slavo Kukić, komentirajući izjavu ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira donesenu povodom zaključaka Narodne skupštine RS.

- Takva praksa koju je Vijeće pokazalo i jutros može samo dodatno ohrabrivati Milorada Dodika jer ga uvjerava da on može nastaviti s konceptom koji realizira već deset godina i da zbog toga neće biti nikakvih sankcija prema njemu. Vijeće za implementaciju mira, ako se već poziva na Dejtonski mirovni sporazum, moralo je, i to se od njega očekuje, da primijeni batinu koju mu Dejtonski mirovni sporazum daje u ruku i da zaustavi Milorada Dodika i sve ostale, jer nije on jedini koji definitivno čini sve da ovu državu razvali - kazao je Kukić.

Podsjetimo da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, između ostalog, odbacili usvajanje zaključaka vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, s obzirom na to da se oni temelje na pogrešnom tumačenju Dajtonskog mirovnog sporazuma.

Ruska Federacija se ne slaže s izjavom ambasadora ostalih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.