PORUKE Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić: Hrvatski zvaničnici šire neistine o terorizmu u BiH

S Kolindom Grabar-Kitarović povremeno direktno komunicira iako se o tome šuti

Fena
13.11.2019 12:49

Željko Komšić

Foto: Avaz

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je zvaničnike iz Hrvatske da po svijetu šire netačne informacije o prijetnji koju terorizam predstavlja u BiH, a takvu pretpostavku iznio je i tokom posjete Parizu, gdje je francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) prenio uvjeravanja da njegove tvrdnje o BiH kao regionalnoj terorističkoj "tempiranoj bombi" nisu zasnovane na činjenicama.

- Ne znam je li pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste možda i u bilateralnim razgovorima s drugim šefovima država, premijerima. Riječ je o notornoj neistini - mi imamo precizne podatke koje nismo sami skupljali, već i u saradnji s prijateljskim zemljama, zemljama partnerima, u saradnji službi sigurnosti ne samo u BiH i regiji već i mnogo šire - rekao je Komšić.

On je iz Pariza izjavio je da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila među prvima koji su počeli širiti netačne informacije o terorističkoj prijetnji u BiH.

Ured hrvatske predsjednice ranije je iznio stav da Komšića ne smatra "legitimnim niti relevantnim sagovornikom" jer je nametnut Hrvatima u BiH, ali je Komšić rekao da s Kitarović, ipak, povremeno direktno komunicira iako se o tome šuti.

- Hrvatsko vodstvo daje sebi previše za pravo da intervenira u stvarima koje su unutrašnje pitanje BiH i nemaju veze s hrvatskom unutrašnjom politikom, a posebne ne s vanjskom - rekao je Komšić.

Komentari

NA VRH