PISMO PODRŠKE

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" stalo uz doktora: Napad se nije smio dogoditi

Zahvalni ljekarima što ulažu nadljudske napore u postizanju što boljeg ishoda liječenja

Uputili pismo podrške. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

13.11.2019

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" oglasilo se povodom nedavnog nemilog događaja na Pedijatrijskoj klinici Jezero. U saopćenju navode da su kao roditelji teško oboljele djece "vrlo dobro svjesni straha i panike koje izaziva svako saznanje o bolesti i dijagnozi najmilijih".

- Naglašavamo da, sasvim svjesni težine koju nosi upoznavanje s dijagnozom i pratećim, nekad predugim procedurama kako bi se naše dijete liječilo, smatramo kako bilo kakva vrsta napada na medicinske radnike nije pravilan put u ozdravljenju djece. Smatramo da korištenje bilo kakve sile, a posebno prijetnji vatrenim oružjem, neće dovesti do željenih rezultata - naveli su iz Udruženja. 

Oni su istakli da se napad na doktora Edu Hasanbegovića, direktora discipline za zdravlje djeteta Pedijatrijske klinike Jezero, nije smio desiti, kao što ne bi trebalo takvo što da se desi bilo kojem medicinskom radniku, bilo kojem čovjeku.

- Konkretno, iza prof. dr. Hasanbegovića i njegovog tima s hematoonkološkog odjeljenja stoji više od 1.500 izliječene djece od raznih vrsta malignih bolesti. Zahvalni smo našim ljekarima što ulažu nadljudske napore u postizanju što boljeg ishoda liječenja, jer na putu do izlječenja njihova uloga je zaista velika i nezamjenjiva - stoji u pismu podrške. 

Oni su naveli i kako su svjesni činjenice da je "sistem u kojem živimo daleko od idealnog, ali trebamo zajednički raditi na tome da sistem preuzme odgovornost za sve svoje građane i počne štititi djecu, roditelje, ali i medicinsko osoblje". 

- Činjenica je, nažalost, da su doktori prvi koji osjete nezadovoljstvo i bijes roditelja zbog saopćavanja dijagnoze, ali i zbog teško vidljivih i kompliciranih pozadinskih procedura koje sami doktori moraju ispoštovati, a koje dodatno otežavaju njihov rad i djelovanje. Moramo zajednički raditi na sistemu, na povećanju i poboljšanju zdravstvenih usluga, na vraćanju povjerenja u zdravstvo i zdravstveni sistem. Ovo je problem svih nas. I roditelja i zdravstvenih radnika, ali i političara i zakonodavaca. Moramo mijenjati sistem, tražiti funkcionalna rješenja, ali mirnim putem, jer nasilje neće (iz)liječiti našu djecu - navedeno je u otvorenom pismu.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.