FBIH

Počinje ugovaranje 4,7 milijardi KM kredita za razvojne projekte

Među njima su gradnja nekoliko dionica na Koridoru 5C, vjetroelektrane Vlašić, termoelektrane Banovići, aerodroma Golubić...

Projekti mahom iz oblasti cestogradnje. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

14.11.2019

Vlada Federacije BiH planira da u idućoj godini pokrene postupak ugovaranja kredita od skoro 4,7 milijardi KM kako bi počela provedba 29 projekata, mahom iz oblasti cestogradnje, ali i gradnje elektroenergetskih objekata.

 Tih 29 projekata vrijedno je ukupno skoro 5,7 milijardi KM.

Novi program

Ovo je dio novog trogodišnjeg Programa javnih investicija Federacije BiH, koji obuhvata period od 2020. do 2022. godine, koji je jučer usvojila Federalna vlada.

 Među 29 projekata je gradnja nekoliko dionica na Koridoru 5C, čija je ukupna vrijednost skoro tri milijarde KM. Između ostalog, riječ je o dionicama Medakovo – Ozimica, Putnikovo brdo – Medakovo, Ozimica – Poprikuše, tunel Prenj.

 U planu je i ugovaranje kredita ili izdavanja garancija za vjetroelektranu Vlašić, termoelektranu Banovići, gradnju aerodroma Golubić, modernizaciju regionalnih cesta u iznosu od 60,8 miliona KM te za modernizaciju kliničkih centara, što je projekt težak 172,4 miliona KM.

Novi Program javnih investicija sadrži 109 projekata, vrijednih čak 14,3 milijarde KM.

Izvori finansiranja

Među njima je 50 projekata čija je implementacija počela ranijih godina i još traje, dok za 57 projekata tek treba osigurati izvore finansiranja s obzirom na to da koštaju skoro 8,5 milijardi KM.

Te su projekte kandidirala federalna ministarstva, javna preduzeća, općine, a među njima su i izrada studije izvodljivosti za gradnju plinovoda „Zapadna interkonekcija BiH i Hrvatske“ te gradnja regionalnog plinovoda „Južna interkonekcija BiH i Hrvatske”, koji će nam donijeti alternativu u snabdijevanju plinom.

Nužna reforma

Ekonomista Matej Živković ističe da su javne investicije veoma  važne, posebno zato što izostaje domaća potrošnja.

 - No, u uvjetima u kojima se dvije trećine budžeta plasiraju u potrošnju, socijalna davanja, bojim se da razvojni programi nisu više održivi. Nama je nužna strukturna reforma da dvije trećine budžeta ne idu u potrošnju – kazao je Živković.

quote
<p>Program sadrži i dva projekta za čije je finansiranje već pokrenut proces osiguravanja novca, a riječ je o gradnji Bloka 7 TE Tuzla, koja je započela, te o nastavku projekta energetske efikasnosti</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.