UPOZORENJE

Predsjednik UO Notarske komore FBiH uputio apel delegatima u Domu naroda

Negira i usklađenost ovih rješenja s onima u susjednim zemljama

Suljević: Neće biti jeftinijih usluga za građane. Fena

Fena

14.11.2019

Predsjednik Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Sefedin Suljević apelirao je na delegate u Domu naroda da na današnjem zasjedanju ozbiljno razmotre sve negativne posljedice usvajanja izmjena Zakona o notarima i seta pratećih zakona u formi u kojoj je to ranije usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Suljević u izjavi za javnost upozorava da ovakva zakonska rješenja ne jamče ni minimum pravne sigurnosti, a neće dovesti ni do jeftinijih usluga za građane.

- Općepoznata je činjenica da je ovjera potpisa najslabija moguća forma pravnih poslova, jer ona garantira da su neke osobe samo potpisale ugovor pred notarom, dok se ovjerom potpisa uopće ne kontrolira i ne potvrđuje sadržaj ugovora, a upravo sadržaj ugovora je ono što u pravnom prometu proizvodi pravne posljedice. Ovjere potpisa bez kontrole sadržaja ugovora i ispitivanja njegove usklađenosti s voljom stranaka i pravnim poretkom, mogu biti katastrofalne po građane i druge pravne subjekte, a i po same javne interese države - navodi Suljević.

On u svom saopćenju ukazuje i na „razbijanje jedinstvenog pravnog sistema“ u slučaju da Dom naroda potvrdi već usvojene zakonske izmjene u Predstavničkom domu. U entitetu RS te Brčko distriktu ostaje notarska obrada isprava, pa će se desiti unutrašnji sukob zakona u BiH a što nije dobro za građane i poslovne subjekte, kao ni za samu BiH koja želi članstvo u EU.

Negira i usklađenost ovih rješenja s onima u susjednim zemljama.

- Netačna je tvrdnja da je u Srbiji i Crnoj Gori propisana samo ovjera potpisa na ugovorima o prometu nekretnina, kao i da je isto to propisano u Sloveniji i Hrvatskoj. U Crnoj Gori , Srbiji , Makedoniji, Kosovu i Sloveniji za nekretnine je propisana notarska obrada ili notarska solemnizacija. U Hrvatskoj su nadležnosti notara dosta šire nego u BiH. Oni vrše notarsku obradu i notarsku solemnizaciju za sve ugovore iz nasljednog i porodičnog prava te osnivačka akta i statute određenih privrednih društava. Također izdaju rješenja o izvršenju na osnovu vjerodostojnih isprava, vrše sve vrste ovjera i izdaju izvode iz javnih registara sa kojim su povezani elektronskim putem, te da to ne rade općine i sudovi kako je to predloženim izmjena u FBiH propisano - navodi Suljević u saopćenju i poziva delegate u Domu naroda da uzmu u obzir ove i sve druge negativne posljedice usvajanja zakonskih rješenja koja su predložena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.