SARAJEVO

Talijan - zaboravljeni junak (ili general) Republike Bosne i Hercegovine

Osmijeh i smirenost su ga krasili, nije patio od formalnosti, ali je zato bio vrhunski profesionalac, kaže ministar Jusko

Sjećanje na veliki doprinos Mustafe Hajrulahovića Talijana. Vlada KS

E. Ma. / Avaz.ba

14.11.2019

U multimedijalnoj sali Fonda memorijala na Kovačima sinoć je održan okrugli sto o temi: „Talijan – zaboravljeni junak (ili general) Republike Bosne i Hercegovine“, čiji je cilj sjećanje na veliki doprinos Mustafe Hajrulahovića Talijana u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Okrugli sto je održan u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Udruženja „Haber“, s producentom Omerom Edom Hadrovićem na čelu, koji priprema knjigu i film o legendarnom junaku komandantu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko podsjetio je prisutne na ljudsku veličinu, jednostavnost, osmijeh i smirenost rahmetli Talijana.

- Osmijeh i smirenost su ga krasili, nije patio od formalnosti, ali je zato bio vrhunski profesionalac - kazao je ministar Jusko.

Dodao je da svi imaju obavezu da pomognu u izradi knjige i filma o Mustafi Hajrulahoviću Talijanu da bi na pravi način odali počast prvom komandantu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Producent produkcije „Haber“ Omer Edo Hadrović istakao je da mu je velika čast što radi na ovom projektu, koji je inicirao ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko.

- Hvala ministru Juski i Ministarstvu što mi je povjerio ovako značajan projekt, čime mi je dao veliki vjetar u leđa na širenju istine o agresiji na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Također, hvala svima koji su podržali ovaj projekt - dodao je Hadrović.

Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je 8. marta 1998. godine u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.

Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu. 

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Talijan dolazi u Sarajevo. 

Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini. Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči, kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.