DOM NARODA

Izmjene Zakona o notarima radi provedbe presude Ustavnog suda

Na dnevnom redu su i izmjene još pet zakona koji se naslanjaju na neustavne odredbe Zakona o notarima

Delegati i o zaduženju za projekt jačanja bankarskog sektora. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

14.11.2019

Dom naroda Parlamenta FBiH danas će na vanrednoj sjednici, koja počinje u 13 sati, razmatrati izmjene Zakona o notarima koje su rađene radi provedbe presude Ustavnog suda FBiH.

Tom presudom iz 2015. godine su neustavnim proglašene odredbe Zakona o notarima koje propisuju da se za određene pravne poslove mora imati notarski obrađena isprava, ne ostavljajući nikakvu drugu mogućnost.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda su i izmjene još pet zakona koji se naslanjaju na ove neustavne odredbe Zakona o notarima. Riječ je o izmjenama Zakona o nasljeđivanju, o registraciji poslovnih subjekata, o stvarnim pravima, o zemljišnim knjigama i Porodičnom zakonu.

Ukoliko izmjene ovih ukupno šest zakona usvoje i delegati Doma naroda, one stupaju na snagu.

Prethodno su ovi zakoni usvojeni u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na sjednici 29. oktobra. Tada je, nakon brojnih kritika zastupnika upućenih Vladi FBiH, Vlada prihvatila amandmane na izmjene zakona. Naime, izmjene zakona koje je Vlada prvobitno predložila zastupnici su ocijenili izigravanjem presude te su uložili više od 60 amandmana.

Delegati Doma naroda danas će razmatrati i prihvatanje zajma kod Svjetske banke i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt jačanja bankarskog sektora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.