SAOPĆENJE

Sindikat ''Aluminija'': Sudbina naše kompanije određuje budućnost Bosne i Hercegovine

Aluminij: Od giganta do slučaja. Avaz

Piše: Avaz.ba

14.11.2019

Novoformirani Nezavisni sindikat ''Aluminija'', nakon što je kompanija isključena s visokonaponske mreže, traži sastanak s odgovornim političarima iz BiH i Hrvatske.

- Ukazujemo i podsjećamo kako je kompanija ''Aluminij'' d.d. Mostar bila godinama jedan od značajnijih gospodarskih subjekata u našoj zemlji, vodeći izvoznik i generator razvitka, ali je nakon isključenja s visokonaponske mreže proizvodnja kolabirala, a uposlenici su od političara dobili obećanje kako će učiniti sve što je potrebno da se Aluminij čim prije ponovo podigne na noge.  

Nažalost, sve do sada mi ne vidimo neke značajnije pomake koji bi ukazivali na to da se rješenje pronašlo te da ga u što skorijem roku treba implementirati. Više se stječe dojam kako se stalno odgađaju nužni potezi na tom planu, a protekom vremena kao da problem ''Aluminija'' pada u zaborav - navodi se u saopćenju. 

Sindikat ističe da će se do zadnjeg trenutka odlučno boriti za nastavak rada Društva ''Aluminij'', jer ne žele napuštati svoje domove i zemlju. 

- Ali to ne možemo ostvariti sami i stoga nam je nužna pomoć svih koji imaju politički utjecaj, posebice po pitanju ekonomske politike - navode i ističu da posebnu odgovornost sada ima Vlada FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije BiH, ali i Hrvatski narodni sabor BiH. 

Sindikat ''Aluminija'' podsjeća i predsjednika Republike Hrvatske da skrbi o Hrvatima u BiH, jer "sudbina 'Aluminija' ne tiče se samo tristotinjak preostalih uposlenika, nego ona može odrediti čitavu budućnost regije Hercegovine i imati dalekosežne implikacije i na Bosnu i Hercegovinu i na Republiku Hrvatsku''.

 - Zato Nezavisni sindikat ''Aluminija'' očekuje prijem kod svih odgovornih kojima se obratio službenim dopisom, želeći s ljudima koji obnašaju vlast podijeliti naše strepnje i strahove, ali i naše ideje kako dalje i što bi bilo moguće uraditi za spas ''Aluminija'' -zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.