SARAJEVO

Čović i Izetbegović nakon sastanka: Rješenje do kraja iduće sedmice

Razgovarali su o Izbornom zakonu

Piše: Sl. M. / I. K.

14.11.2019

Čović i Izetbegović na pres-konferenciji - Avaz
Bakir Izetbegović - Avaz
Čović i Izetbegović na pres-konferenciji - Avaz
Čović i Izetbegović na pres-konferenciji - Avaz
Dragan Čović - Avaz

Delegacije SDA i HDZ-a BiH, predvođene predsjednicima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, održale su danas sastanak u Sarajevu.

Prema riječima Čovića, razgovarali su o Izbornom zakonu i dogovorili da započne proces traženja rješenja.

- Dogovorili smo da otpočnemo proces traženja rješenja i ja se nadam da i ovaj trenutak, dok mi sjedimo ovdje, naši ljudi koji su zaduženi za to raspravljaju o tome i vjerujem da ćemo napraviti jedan precizan plan kako da ove dvije stranke, ja se nadam do kraja iduće sedmice, mogu ponuditi neka rješenja kao jedan zajednički sadržilac našeg rada pa da onda eventualno uključimo sve druge koje treba uključiti da bi ovakav zakon dobio promjene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Čini mi se da i dalje klima i nivo koji gradimo ka tom povjerenju, ili kako neko kaže otopljavanju odnosa dosta dobra i mislim da ćemo nastaviti u tom duhu i dalje – rekao je Čović. 

Prema riječima Izetbegovića, dat je rok od dvije sedmice da se pokuša kreirati rješenje. Nakon toga će, kako je naveo, biti uključeni i koalicioni partneri SBB i DF.


- Dali smo sebi jedan rok od dvije sedmice, 15 dana, za rješenje imlementacije dva suda: suda iz Strazbura i ovog našeg Ustavnog suda BiH. Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor. Kada napravimo jedan okvir tada ćemo uključiti i koalicione partnere SBB i DF. Ja sam tako dogovorio s njihovim predsjednicima da jedan okvir prvo napravimo, jedan plan, a zatim ako uspijemo sa njima postići dogovor, a mislim da ima šanse, da idemo dalje u proceduru unutar Parlamentarne skupštine – rekao je Izetbegović, navodeći kako su posebno zainteresirani za provođenje presuda Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, te smanjenje mogućnosti blokada u Domu naroda FBiH.

On je kazao i kako su imali sastanak i s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i federalnom ministricom finansija Jelkom Miličević na kojem su razgovarali o radu Federalne vlade i fomrianju novog saziva.

- Dakle kod biranja novog saziva Federalne vlade tu smo se dogovorili da več iduće sedmice finaliziramo prijedloge koji se odnose na nova ministarstva, odnosno na ukidanja nekih ministarstava i formiranja novih - rekao je Izetbegović.

On je naveo kako je potrebno staviti fokus na pitanja nataliteta, povratka, kulture, zdravstva i nauke.

Kada je riječ o formiranju vlasti na državnom nivou, Izetbegović je naveo kako se dogovor ne može postići bez treće strane.

- Ja lično cijenim da je krajnje vrijeme da se postigne sporazum i kompromis, ali nema dogovora bez trećega, tako da očekujemo da se tu nađe spremnosti za jedan kompromis da dalje ne tonemo u krizu i blokadu. Mislim da i tu ima nekih kretanja, ali ne bih da nagađam.

Inače, u Mostaru će se sutra sastati delegacije HDZ-a BiH i SNSD-a, s liderima stranaka Draganom Čovićem i Milorad Dodik na čelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.