SARAJEVO

Čović i Zvizdić optimistični: Dobra atmosfera daje neku šansu da idemo ka formiranju Vijeća ministara

Sl. M. / I. K.

14.11.2019

Zvizdić i Čović. M. Tabaković

Zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH održan je danas u Sarajevu. Nakon sjednice medijima su se obratili predsjedavajući domova Dragan Čović i Denis Zvizdić.

- Na dnevnom redu smo imali sve ono što je bilo dio materijala koji je čekao ovaj naš zajednički rad i mislim da od ovog trenutka ne postoji ni jedan materijal koji ima neku posebnu aktivnost koju treba imati Zajednički kolegij. Mislim da atmosfera koju smo danas imali je bila više nego dobra i ono što smo neki dan nagovješatavli, daje neku šansu da mi idemo u dobrom pravcu kad je uspostava Vijeća ministara, odnosno punine rada Parlamentarne skupštine BiH, što znači komisija koje trebamo napraviti – rekao je Čović. 

On je istakao da je sjednica protekla brzo te da su imali kratke rasprave, navodeći da je ohrabren kako su radili kada je u pitanju priprema narednih aktivnosti.

- Ohrabren sam time da su sve tačke dnevnog reda koje smo imali završene. Jedna od stvari je da ćemo u petom mjesecu najvjerovatnije biti domaćini senata parlamentarnih skupština Evrope. A moj optimizam je u duhu razgovora koje vodimo u posljednje vrijeme. Ja znam da ste vi nestrpljivi, ali čini mi se da mi korak po korak, lagano sustižemo nešto što stoji već 13 mjeseci ispred nas, da imamo puninu rada Parlamentarne skupštine i Vijeće ministara u novom sazivu - rekao je Čović.

On je istakao kako vjeruje da će, ako sutrašnji sastanak HDZ-a BiH i SNSD-a u Mostaru protekne kako je planirano, vrlo brzo imati i sastanak sva tri koaliciona partnera - SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, čime bi formalno "završili priču".

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li predstavnicima vlasti u BiH biti neprijatno pred evropskim parlamentarcima na sastanku u maju naredne godine, Čović je odgovorio da neće.

- Ja vas uvjeravam da nam neće biti neprijatno, jer sam siguran da ćemo mi do tada imati Parlamentarnu skupštinu i Vijeće ministara. Ja sam siguran da ćemo mi u petom mjesecu biti na dnevnom redu Evropske komisije u statusu kakav imaju Sjeverna Makedonija i Albanija, ali treba prvi korak završiti. Možda sam ja preoptimističan, ali čini mi se da bi atmosfera koju gradimo, povjerenja, trebala u konačnici dati rezultate, jer mislim da je ovo stanje neodrživo dalje, mislim da apsolutno nikome ne odgovara i ne treba zato nitko drugi nas podsjećati na odgovornost koju imamo - naglasio je Čović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH rekao je da ne bi ništa dodao na ono što je rekao njegov kolega iz Doma naroda.

- Svaki je sastanak, a posebno dijalog, najbolji način i jedini model u BiH da dođemo do rješenja i zbog toga svaki sastanak poput ovoga jeste nešto što budi dodatnu nadu i optimizam da ipak korak po korak dolazimo do rješenja - konstatirao je Zvizdić.

On je komentirao i inicijativu koju su najavili SDS i PDP o održavanju hitne sjednice na kojoj bi se formirale parlamentarne komisije i otkočio rad.

- Svaka inicijativa koja ide u pravcu deblokade rada Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je dobrodošla i zvanični stav SDA u vezi s tom inicijativom jeste da ćemo je podržati kada, naravno, prođe potrebne poslovničke i druge važeće procedure - rekao je, između ostalog, Zvizdić.

Na pitanje novinara Čović je komentirao i imenovanje kadrova u "Elektroprijenosu BiH", navodeći da još desetine institucija čekaju uspostavu "čitavog paketa".

- U jednom dijelu imenovanja mora se uključiti Parlamentarna skupština, u ovom slučaju entiteti, a negdje i Vijeće ministara. Tako da će to biti u paketu sa svim drugim imenovanjima. Ako smo već napravili dogovor ova tri politička subjekta o strukturi Vijeća ministara, odnosno ministarstava, ako ga uspostavimo, ja ne vidim nijedan problema da to ubrzamo - rekao je Čović. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.