SARAJEVO Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Rasprava o dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBiH otišla i u pravcu ko je dobar Hrvat u Kantonu Sarajevo

M. R. S. / Avaz.ba
14.11.2019 14:20

Sa sjednica

Foto: Avaz

Počela je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na čijem su dnevnom redu izmjene Zakona o notarima, koje su predložene s obzirom na to da je Ustavni sud FBiH neke odredbe tog zakona proglasio neustavnim.  

Pred delegatima su i izmjene još pet zakona koji se naslanjaju na ove neustavne odredbe Zakona o notarima. Riječ je o izmjenama Zakona o nasljeđivanju, o registraciji poslovnih subjekata, o stvarnim pravima, o zemljišnim knjigama i Porodičnom zakonu.

Žustra rasprava

No, Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda i Klub delegata iz reda hrvatskog naroda zatražili su da se izmjene ovih šest zakona ne razmatraju po hitnom postupku, kako je predloženo, nego da idu u redovnu proceduru.

To bi značilo da neće biti danas razmatrani.

- Razlozi su suprotstavljeni stavovi i stručni pogledi i mnoge kontroverze koji su se otvorili nakon što je Predstavnički dom usvojio izmjene zakona uz amandmane. Ovi zakoni moraju se sagledati još jednom - kazao je Jasmin Duvnjak, šef delegata iz reda bošnjačkog naroda.

Žustra rasprava vodi se o dnevnom redu, ali i zbog činjenice da Dom naroda nema konstituirane komisije bez kojih Dom ne može raditi u punom kapacitetu.

Delegat Zvonko Marić kazao je da ovdje ništa nije normalno, počevši od dnevnog reda. Kazao je i da je ovaj „light“ dnevni red obeshrabrujući.

Delegati koji dolaze iz SDP-a tražili su da Dom naroda danas usvoji zaključak kojim bi se pobliže pojasnilo šta raditi u slučaju da jedan klub naroda nije konstituiran i nema predsjednika, a što je sada slučaj s Klubom delegata iz reda srpskog naroda.

- Time bismo odblokirali rad Kluba Srba da bismo mogli ravnopravno učestvovati – kazao je delegat iz reda srpskog naroda Dragan Stevanović te tražio da se prije svega formira Klub Srba pa onda krene u rad jer postojeća situacija nije ustavna.

Ivo Tadić (HDZ), šef Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda, odgovorio je da se ne može kriviti predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović (HDZ) što nema Kluba Srba, ali i da bi stavljanje zaključka SDP-a na dnevni red bilo kršenje i Poslovnika o radu Doma i Ustava FBiH.

Delegat iz reda ostalih Aner Žuljević (SDP), govoreći o dnevnom redu, tražio je da se „prekine cirkus“ sazivanja delegata i trošenja novca građana.

Kritike na svoj račun predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović je nazvao predstavom pred kamerama, a Žuljević odgovorio da Martinović kritizira ljude koji traže da se Dom prvo uredi i koji ne žele učestvovati u farsi koju kreira.

- I u prošlom mandatu smo se naslušali vaših ustavnopravnih obrazloženja. Možda bi bilo bolje da sjedite u Ustavnom sudu – replicirao je Martinović.

U raspravi o dnevnom redu išlo se i dotle da se spominjala ustavnost Vlade Kantona Sarajevo, gdje su se međusobno prepucavali Martinović i Konaković.  

Različiti pogledi

Naime, delegat Elmedin Konaković, inače predsjedavajući Skupštine KS, kazao je da se situacija u kojoj nema konstituiran jedan klub i izabran jedan dopredsjedavajući Doma naroda lako može riješiti ako ima volje, te je upozorio da se Dom treba vratiti u ustavne okvire ili će Martinović biti personalno odgovoran.

Martinović mu je odgovorio da je trebao u svom Kantonu provjeriti je li tamo sve ustavno, uključujući sastav Vlade Kantona Sarajevo.

Konaković je odgovorio da je Vlada ustavna, ali i da njegov i Martinovićev pogled na život u BiH nije isti i da Damir Filipović, koji se izjašnjava kao Hrvat, za Martinovića vjerovatno nije dobar Hrvat.

Komentari

NA VRH