SUD BIH

Vikić i ostali: Informacije izvora o ubistvu u Velikom parku

Izvor mu je, kako je naveo svjedok, ispričao da je Herenda nosio “hekler” i rekao: “Ja sam ih sve pobio"

Vikić: Bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH. Arhiv

Birn

14.11.2019

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je napravio službenu zabilješku na osnovu informacije izvora o ubistvu u Velikom parku u Sarajevu.

Zaštićeni svjedok K kazao je da je radio u Federalnoj obavještajno-sigurnosnoj službi (FOSS) kada mu je 2004. godine došao izvor i iznio saznanja o ubistvu u Velikom parku.

Izvor mu je, kako je naveo, ispričao da je (Nedžad) Herenda nosio “hekler” i rekao: “Ja sam ih sve pobio.” Dodao je da je kazao da je u blizini bio i Amir Međić, kojeg je svjedok viđao u Državnoj bezbjednosti.

Prema iskazu, svjedok je od izvora dobio informaciju da je likvidirano 11 ljudi. O tim saznanjima napravio je službenu zabilješku, ali ne zna jesu li informacije dalje provjeravane i je li neko razgovarao s Herendom i Međićem.

Dodao je da je ubrzo nakon toga otišao na novo radno mjesto u Banju Luku, jer je bilo u toku formiranje obavještajne agencije na nivou BiH.

Kako je objasnio, službene zabilješke inače su prosljeđivane analitičkom odjeljenju u službi, a dalje policiji i tužilaštvu.

Svjedok K izjavio je da mu je taj izvor rekao i da je zarobljene vojnike doveo Davor Matić, mada se, kako je kazao, o tome pričalo i nedugo nakon ubistava 1992. godine.

Prema svjedoku, u službi su izvore označavali kao pouzdane, nepouzdane ili one koji su u fazi provjere. Osobu koja mu je rekla informacije o zločinu u Velikom parku, kako je naveo, označio je kao izvor u fazi provjere.

Za ubistva osam zarobljenih vojnika počinjena u Velikom parku u aprilu 1992. godine, sudi se Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.

Svjedok K, koji je za vrijeme rata radio u Državnoj bezbjednosti, kazao je da je u Domu policije bio jednom, kada je njega i kolegu načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Bakir Alispahić poslao da uzmu izjave od snajperista koji su djelovali na Alipašinom Polju.

On je rekao da je u Domu policije, osim grupe specijalaca, zatekao Asima Dautbašića, također iz Državne bezbjednosti, koji je bio alfa i omega i koji se za sve pitao. Svjedok je čuo da je snajperiste priveo Nusret Šišić Dedo, koji je bio u jedinici Juke Prazine.

Na pitanje Vikićeve odbrane, on je kazao da Šišić i Matić nisu bili pod nadležnošću Vikića.

- Nije Vikić dozvoljavao da takvi dolaze - rekao je svjedok.

On je naveo da je bio iznenađen kada je saznao da se vodi istraga protiv Vikića i Pušine, jer o njima ništa loše nije čuo. Vikića je okarakterizirao kao heroja.

Suđenje se nastavlja 21. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.