MALVERZACIJE

Jesu li donacije za Srebrenicu spiskane u ’Disneylandu’?!

Općinsko rukovodstvo Srebrenice, na čelu s Grujičićem, zloupotrijebilo je milion eura donacije, rekao je Radivojević

Srebrenica: Pet miliona eura Srbija izdvojila u novembru 2015. godine. Arhiv

Piše: E. Trako

14.11.2019

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i njegovi saradnici uzeli su 120.000 eura, a od toga je Radomiru Pavloviću Lali „pripalo“ 30.000 eura, s kojima se, zajedno sa porodicom, lijepo proveo u “Disneylandu”, objavio je jučer beogradski “Kurir”.

Glavni sagovornik novinara “Kurira” je Desnica Radivojević, Grujičićev bivši savjetnik, koji je i sam učestvovao u finansijskim malverzacijama.

Riječ je o pet miliona eura koje je Srbija u novembru 2015. godine izdvojila na investicijskoj konferenciji održanoj u Srebrenici.

Objekt Slovenca

Radivojević je naveo kako su Grujičić i općinsko rukovodstvo zloupotrijebili milion eura donacije namijenjene za oživljavanje proizvodnje u poslovnom kompleksu u Potočarima, gdje je trebalo biti zaposleno skoro 300 radnika.

Faksimil uplatnica objavljenih u “Kuriru”. Kurir

- Općina je za 850.000 eura kupila ruiniran objekt od Slovenca Mihe Živeca, koji ranije nije uspijevao da ga proda ni za upola manju cijenu. U zgradi je sad azil za pse, a zaposleno je tek petero ljudi - rekao je Radivojević.

Grujčić: Riječ je o nebulozama. Arhiv

Dalje je otkrio kako je Općina 2018. godine uplatila Slovencu 850.000 eura pa je zatim on Općini vratio 120.000 eura.

- Tako je usmeno ugovoreno na sastanku u jednom beogradskom hotelu, gdje su bili Grujičić, Živec, Pavlović i ja. Živec je s računa svoje firme „Ideal dizajn“ iz Potočara 5. januara 2018. u dvije tranše uplatio 50.000 i 70.000 eura na račune austrijskih firmi „ISD Institut“ i „Vidasus divelopment“ – rekao je, između ostalog, Radivojević.

Bili samo transfer

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, s druge strane, odbacuje sve navode te dodaje da “jadni Radivojević” ovim želi kupiti slobodu, jer je optužen za malverzacije sa pronevjerom traktora.

Pojašnjava i kako je utrošeno pet miliona eura.

Radivojević: Sastanak u hotelu u Beogradu. Arhiv

- Srbija je, dok je načelnik bio Ćamil Duraković, uplatila dva miliona eura za podršku budžetu Općine. Kad sam ja došao, od oktobra do decembra, uplaćena su tri miliona eura za projekte koje smo kandidirali. Taj je novac s našeg uplaćen na račun UNDP-a. Mi smo bili samo transfer. Općina nije imala nikakvog kontakta ni s novcem ni s izvođenjem radova - kaže Grujičić.

Desnica je ucijenjen

Mladen Grujičić tvrdi da Bošnjaci u Srebrenici bolje žive otkako je on načelnik. 

- Nekome to ne odgovara i zato me Radivojević pokušava diskreditirati. On je ucijenjen, ima optužnicu, u kućnom je pritvoru. Ko želi da sazna istinu, neka dođe, mi ćemo sve papire prezentirati. Nema ovdje nikakvog azila - kaže na kraju načelnik Srebrenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.