SARAJEVO

U ponedjeljak hitna sjednica Vlade KS o migrantskoj krizi

Hitna sjednica o migrantskoj krizi. Vlada KS

Avaz.ba

14.11.2019

Vlada Kantona Sarajevo na danas održanoj 47. redovnoj sjednici odlučila je da u ponedjeljak, 18. novembra, s početkom u 14 sati održi hitnu sjednicu o temi „Migrantska kriza“.  

Ovakvu odluku Vlada je donijela radi realizacije skupštinskih zaključaka donesenih na inicijativu zastupnice Bilsene Šahman na 14. radnoj sjednici održanoj 30. oktobra, a koji su se odnosili na rješavanje pitanja smještaja migranata na području Kantona Sarajevo.

Kako je planirano, na hitnu sjednicu bit će pozvani policijski komesar Kantona Sarajevo Nusret Selimović i svi načelnici općina s područja Kantona.

Podsjećamo da su zastupnici Skupštine KS na sjednici održanoj krajem oktobra naložili Ministarstvu unutrašnjih poslova KS da odmah zatraži informacije od Ministarstva sigurnosti BiH u vezi s prijedlogom da se migranti smjeste u neperspektivne kasarne na području KS (Blažuj, Rajlovac i Semizovac).

Također su naložili Vladi KS da o ovoj inicijativi obavijesti lokalne zajednice koje gravitiraju ovim kasarnama, kako bi bile uključene u donošenje relevantnih odluka.

Vladi KS  na istoj je sjednici naloženo i da obavijesti Vijeće ministara BiH i operativni štab za migracije te federalnog premijera Fadila Novalića da se suzdrže od bilo kakvih daljnjih aktivnosti bez zvanične komunikacije s institucijama KS.

Na kraju je zaključeno da će, ako se ukaže potrebnim, Vlada KS imenovati posebnog povjerenika za ova pitanja koji će redovito izvještavati Vladu i Skupštinu KS o stanju u oblasti ilegalnih migracija s pravima i dužnostima koje će utvrditi Vlada KS, a u skladu s važećom legislativom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.