POLITIKA

Završen sastanak delegacija HDZ-a i SNSD-a: Razumijevanje s obje strane, jedino optimizam nije zajednički

Piše: M. Sm. / E. Ma.

15.11.2019

Sa sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Mostaru je danas održan sastanak delegacija Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Sastanak je počeo u Domu HDZ-a BiH u Mostaru u 11 sati.

Stranačke delegacije predvodili su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik.

Zezatori iz Sarajeva

- Nema nikakvih problema s naše dvije stranke. Vrlo brzo ćemo biti u prilici da sve uskoro finaliziramo. Što se tiče saradnje, naše dvije stranke su se dogovorile da ovaj naš intenzitet prenesemo na sve nivoe i organizacije kako bi se otklonili problemi u pojedinim područjima. Prezadovoljni smo našim razgovorom - kazao je Čović na pres-konferenciji.

Istakao je da ne gubi optimizam da će Vijeće ministara BiH biti uskoro formirano.

- Ja ću opet biti preoptimističan, ali duboko vjerujem da je krajnje vrijeme da se uspostavi Vijeće ministara. Čini mi se da nismo daleko od toga - kazao je on.

Dodik je rekao da postoji potpuno razumijevanje po svim pitanjima. 

- Mi se dogovaramo u kontinuitetu. Imao sam priliku da upoznam Čovića s namjerama RS oko kršenja Dejtonskog sporazuma, zaključcima Narodne skupštine RS. Ta vrsta priča oko formiranja Vijeća ministara je svakako zamorna. Mi imamo načelnu saglasnost i ne treba ni da se dogovaramo - poručio je Dodik.

Istakao je da je za sve u BiH potrebna i treća strana.

Potrebno je doći do rješenja Izbornog zakona jer ne može doći do majorizacije nijednog naroda, poručili su lideri stranaka na sastanku.

Dodik je na pres-konferenciji, između ostalog, rekao da "zezatori iz Sarajeva rade na tome da onemoguće bilo koji napredak" i da se Čović i on ne slažu jedino po pitanju optimizma predsjednika HDZ-a.  

- HDZ ima otvoren pristup prema NATO integracijama, ali ne smatra da je potrebno operativno zaustaviti svaki nivo zbog nekih tehničkih pitanja kao što je ANP. Za sve u BiH je potrebna i treća strana i mi to dobro razumijemo - rekao je.

Legitimni predstavnici

Smatra da je ANP nametnut kako bi se riješila neka druga pitanja.

- Mi podržavamo HDZ da se dođe do izmjena izbornih procedura i rješenja da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, odnosno da im ne bira neko drugi. To bi bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz rješenja. A ovako kada manipulirate to, spremni ste da manipulirate i druge stvari. Nevjerovatno je da se toliko vremena to ne želi promijeniti. To dovodi do teškog položaja jednog konstitutivnog naroda - rekao je Dodik.

Dodao je da RS treba imati svoje legitimne predstavnike, a ne neke špekulante.

- Volio bih da sam optimista poput Čovića, ali ''zezatori" iz Sarajeva to mi oneomogućavaju. Srest ćemo se ponovo, vjerujem u narednih 15 dana i pokušat ćemo da sve završimo - istakao je on. 

On je predložio novi sastanak lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA vezano sa sporazum o principima za uspostavljanje vlasti.

- Jedino bi moglo otkočiti da se sretnemo ponovo, što sam predložio, i da promijenimo posljednji član, tj. da umjesto 30 dana, damo još 15 dana i pokušamo to riješiti. Mlatarati po tim sastancima u Sarajevu nema potrebe, nemam energije ni volje. Bosni i Hercegovini pomaže i jasna principijelna politika svih, a ne muljaža Bošnjaka i njihovih predstavnika. Ako dogovorite s njima, niste sigurni da će to sutra biti provedeno -  kazao je Dodik.

Situacija u "Aluminiju"

Lider HDZ-a upitan je da prokomentira situaciju u "Aluminiju", a on je rekao da se nada da će sljedeće sedmice biti jasnija situacija u ovoj kompaniji.

- Razgovarao sam s predstavnicima Uprave "Aluminija" i dogovorili smo se da se sljedeće sedmice sastanemo s potencijalnim investitorima. Situacija je složena i teška, ali na nama je da izvršimo sva obećanja koja smo dali zaposlenicima. Jedan investitor je nagovijestio stotine miliona maraka, zapošljavanje dvostruko više ljudi. Sljedeća sedmica će biti jasnija - kazao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.