TALENTI Petogodišnjak oduševljava svojom inteligencijom

Said zna više saobraćajnih znakova od mnogih vozača

Kad je imao dvije i po godine, prepoznavao zastave više od 60 država

S. Smajlović
15.11.2019 20:27

Saobraćajni podsjetnik Said Šakić ne ispušta iz ruku

Foto: Avaz

Petogodišnji Said Šakić iz Srebrenice čudo je od djeteta. Odgajatelji u vrtiću „Poletarac“ u Srebrenici, koji pohađa, otkrili su prije dvije i po godine njegov talent. Još  dok nije mogao pravilno izgovarati riječi, zapamtio je izgled  zastava 60 država.

Njemačka zastava

- Zastavu Njemačke upamtio je prvu, a kasnije je pamtio po tri zastave. Kad pođe kući, pokažemo mu zastave i kažemo imena zemalja. Narednog dana ponovo mu pokažemo iste zastave i on bez problema zna koja je zemlja. Dovoljno je da mu jednom ili dva puta kažemo ime države i Said to zapamti - kažu nam odgajatelji iz srebreničkog vrtića.

Saidova majka Kadira Šakić napominje da se njen sin lani počeo zanimati za slova, brojeve i saobraćajne znakove. Danas čita, piše, broji do stotinu i zna skoro 60 saobraćajnih znakova.

Marke automobila

- Muž Sead i ja shvatili smo od početka  da je Said natprosječno inteligentan. Sada je najpreče da se igra. Kao i svaki roditelj, od svog djeteta očekujem sve najbolje, ali njegova budućnost neka ide svojim tokom - kazala nam je majka Kadira.

Mali Said kaže da je saobraćajne znakove naučio od oca tokom vožnje, ali i iz knjige saobraćajni podsjetnik, koju danas ne ispušta iz ruku. U posljednje vrijeme počeo se zanimati za marke automobila i državne registarske tablice.

  • S majkom Kadirom: Već čita i piše
    S majkom Kadirom: Već čita i piše Foto: (Avaz)

Dva omiljena

Said kaže da su mu omiljeni saobraćajni znaci za klizav kolovoz i parking za invalide. Najteže je, kaže, naučio znak zabrane saobraćaja za cisterne.

Komentari

NA VRH