SARAJEVO

Senat: Nastava na fakultetima medicinske grupacije treba biti nastavljena u ponedjeljak

Neophodno je da se studenti vrate u klupe, kazao Škrijelj

Škrijelj: Senat ostao pri svojim stavovima po pitanju nastave. Avaz

Piše: A. Č. / Avaz.ba

15.11.2019

U Sarajevu je danas održana hitna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) na kojoj se razgovaralo o nepotpisivanju ugovora između Rektorata i KCUS-a te obustavi nastave na fakultetima medicinske grupacije.

Od početka novembra, inače, blokirano je odvijanje nastave za studente medicine, stomatologije i zdravstvenih studija na Kliničkom centru u Sarajevu. Time je nastavljen sukob između Univerziteta u Sarajevu i Kliničkog centra. 

Odluku o prekidu nastave donijelo je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta, čiju većinu čine upravo uposlenici KCUS-a. 

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj nakon sjednice je rekao da je Senat ostao pri svojim stavovima po pitanju nastave, odnosno da treba biti nastavljena u ponedjeljak. Rekao je da je usvojen i jedan zaključak, to je da će se tražiti alternativna rješenja.

- Ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić je prije tražila da se potpiše ugovor kojim bi svu krivicu prebacila na Rektorat. Još su svi fakulteti sa statusom pravne ustanove. Rektor koji je na čelu Univerziteta ne može u ime drugih potpisivati. Medicinski fakultet nije postupao po zakonu. Drugi problem jeste teretni ugovor. Univerzitet je finansijski registriran, to znači da je postao dio trezorskog novca, a Medicinski fakultet ima pečat i ovlašten je, ali ne mogu uzeti novac. Mi tražimo da nastava krene, da se ne čeka ugovor. Neophodno je da se studenti vrate u klupe - rekao je Škrijelj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.