AKTUELNO

Feraget: Istrajati na dokazivanju da se radi o organiziranom kriminalu

Ifet Feraget. Arhiv

Fena

15.11.2019

Na suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima za izazivanje saobraćajne nesreće i sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića, danas su u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nalaz i mišljenje iznijeli vještaci Centra za vještačenje „Zenit“ iz Banje Luke saobraćajne i mašinske struke Aleksandar Jevtić i Slaviša Stojnić.

Vještaci su dali nalaz u skladu s postojećim dokazima, odnosno sa Zakonom o krivičnom postupku, ocijenivši da na temelju materijalnih dokaza koji su im predočeni iz sudskog spisa i pregledom mjesta na kojem je Memić izgubio život nema dovoljno fiksiranih tragova koji bi mogli ukazati da se radilo o saobraćajnoj nesreći.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, kazao je za Fenu da se saobraćajna nesreća, prema nalazu vještaka Jevtića, nije ni desila, te da su na upit odbrane može li se to procentualno izraziti, vještaci odgovorili da 80 posto vjeruju da se saobraćajna nesreća u ovom slučaju nije ni desila.

Precizirao je da je za Sud dovoljno i deset posto vjerovatnoće da se nešto nije desilo, „jer svaka sumnja u postojanje okolnosti da se desila nesreća znači oslobađajuću presudu“.

- Nisam ni očekivao drugačiji nalaz. Žalosno je što sve skupa toliko dugo traje, dok sve to plaćaju porezni obveznici - istakao je advokat Feraget, navodeći kako će istrajati na dokazivanju da su u ovom slučaju radi o organiziranom kriminalu.

Potcrtao je, istovremeno, da novonastala situacija ima dalje implikacije.

- Neko je podmetao tragove i "pravio" saobraćajnu nesreću i za to mora odgovarati - naveo je Feraget.

Prema njegovim riječima, vještak mašinske struke Slaviša Stojnić  potvrdio je da ne postoji mogućnost da pješak glavom napravi oštećenje na A-stubu kombija koji se spominje u optužnici.

Advokat porodice Memić smatra kako se u ovom slučaju radi o jednoj žalosnoj priči koja veoma dugo traje, podsjećajući kako je tokom postupka ranije predočen nalaz i mišljenje vještaka Mirsada Kulovića.

Izrazio je očekivanje da će, nakon dopune predočenog nalaza, a s obzirom na to da treba saslušati vještaka medicinske struke koji je učestvovao u izradi nalaza u onim dijelovima koji nisu struka vještaka saobraćajne i mašinske struke, uslijediti završne riječi stranaka kako bi do kraja godine predmet bio priveden kraju.

- Nažalost, oni koji su sve ovo planirali i organizirali su uspjeli u svom naumu da "ukradu" četiri godine, iako to nije u skladu s Evropskom konvencijom, jer lažna optužnica ne spašava tužioce od istrage za zataškavanje ubistva - naveo je Feraget.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.