POZITIVNE PRIČE

Amra Silajdžić-Džeko: Želim svakom djetetu neizmjernu ljubav, toplotu i sigurnost

Želim da svi naučimo da slušamo svako dijete pojedinačno, jer uvijek možemo bolje, kazala je Džeko

Amra Silajdžić-Džeko pridružila se kampanji. Agencije

Avaz.ba

16.11.2019

Poznata manekenka Amra Silajdžić-Džeko pridružila se kampanji #SlušajDijete, kojom UNICEF BiH obilježava 30. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta. Iako je na početku rekla kako ima malu tremu, spontana i spretna Iman potrudila se da tremu vrlo brzo razbije i kroz opušten razgovor Amra je pričala o djetinjstvu, najdražim igračkama, sportu...

Najviše sam se voljela igrati žmire, a to i moja djeca danas vole i po kući se često igramo žmire. Željela sam biti veterinar kad porastem - kazala je Amra. 

Istaknula je da danas sluša svoju djecu, a da je to naučila od svoje majke.

- Mama je bila heroj, jer je obavljala mnoge poslove kako bi nam osigurala sve uvjete za život, a posebno zato što nas je slušala. Od malena sam pokazivala afinitete prema sportu i ona se trudila na sve načine da osigura članarine za tekvondo, karate, ples… i mislim da me slušala. Od nje sam naučila da danas slušam svoju djecu, da ih podržavam, provodim vrijeme s njima, da su njihovi prioriteti i njihove potrebe na prvom mjestu - pojašnjava Silajadžić-Džeko. 

Poznata manekenka kazala je da bi sebi kao djevojčici, kad bi se mogla vratiti u prošlost, poručila da ne žuri da odraste, a za svako dijete poželjela je da ima topli dom, roditelje i ljubav.

- Želim svakom djetetu neizmjernu ljubav, toplotu i sigurnost. Želim da se bezbrižno igra, da prije vremena ne brine o stvarima o kojima odrasli brinu. Želim da svi naučimo da slušamo svako dijete pojedinačno, jer uvijek možemo bolje. Potrebe svakog djeteta su više-manje iste, ali i individualne zavisno od djeteta do djeteta i želim da se što više stavimo u njihovu kožu, da vas poslušamo, jer ste prepametni, predivni, preiskreni i ne znate za strahove i sve stvari koje život, prepun stresa, donosi, da ste što slobodniji i da to traje što duže - kazala je Silajdžić-Džeko. 

Amra Silajdžić-Džeko jedna je od brojnih popularnih ličnosti i ljudi iz medija s kojima su djeca tokom kampanje uradila intervjue kako bi im pomogli da približe Konvenciju o pravima djeteta građanima i učinili je svakodnevnom i pristupačnom u novim digitalnim medijima. S djecom su o njihovim pravima danas te o tome kako je bilo odrastati ranije govorili Amel Tuka, Larisa Cerić, Brankica Raković, Ana Bavrka, Boris Šavija, Amila Terzimehić, Đurica Štula, Dejana Rosuljaš…  

U jednom od intervjua našla se i šefica predstavništva UNICEF-a za BiH dr. Rovnak Kan (Rownak Khan), a kampanji su se priključili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji su u videoobraćanjima poručili kako su djeca iznad svake politike u Bosni i Hercegovini.

UNICEF BiH kroz kampanju #SlušajDijete nizom aktivnosti obilježava 30. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta kroz mobiliziranje podrške sa svih strana – od djece, škola, institucija pa do popularnih i medijskih ličnosti.


Amra Silajdžić-Džeko na snimanju. Agencije

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.