ILIDŽA

Kurić o Prvom progresivnom forumu KS: Naše ideje za budućnost imale su pozitivan odjek među građanima

Održan panel na Ilidži. Vlada KS

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

16.11.2019

Na Ilidži je danas održan Progresivni forum u Kantonu Sarajevo. Na ovom forumu učestvovali su cijela Vlada KS, vladin i nevladin sektor, a razgovaralo se o reformama u svim oblastima.

Održana je, također, široka panel-rasprava o javnom prijevozu, transparentnosti, borbi protiv korupcije, zdravstvu, komunalnoj privredi, kulturi i sportu.

Cilj ovog foruma je, inače, omogućiti aktivno sudjelovanje svih građana u raspravama o trenutnim i budućim reformskim procesima u Kantonu Sarajevo, koji svojim kritikama i konstruktivnim prijedlozima mogu direktno utjecati na rad Vlade Kantona Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da je današnji Forum samo jedna od aktivnosti Vlade koje su planirani za naredni period.

- Prioritet dajemo građanima. I prije nego što je imenovana naša Vlada, željeli smo da imamo potpunu otvorenost i transparentnost prema građanima, a ovim događajem želimo upravo to. Želimo čuti građane i u otvorenom razgovoru da čujemo kako je to, zapravo, pokrenuti neku reformu i na koji način možemo krenuti naprijed - kazao je Forto.


Održan panel na Ilidži. Vlada KS

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo kazao je za "Avaz" da je današnji Progresivni forum pozitivno ocijenjen u javnosti, kao i od građana koji su prisustvovali raspravama.

- Razgovaralo se o reformama u svim oblastima. Kad je u pitanju oblast iz koje ja dolazim, odnosno ministarstvo na čijem sam čelu, razgovarali smo s građanima. I ranije smo u Ministarstvu kulture i sporta uveli varijantu razgovora s građanima. Naše ideje za budućnost naišle su na pozitivan odjek među građanima. Ovaj model sad je preuzela cijela Vlada Kantona Sarajevo - kazao je Kurić.

Dodaje da je potreba za infrastrukturom i dodatnim razvojem sporta prioritet kad je u pitanju Ministarstvo kulture i sporta.

- Imat ćemo nekoliko kapitalnih projekata. Sada se prvi put potpisuje kolektivni ugovor s radnicima u kulturi i to su neke od stvari o kojima smo razgovarali. Također, s građanima smo razgovarali o razvoju strategije sporta u Kantonu Sarajevo - kazao je Kurić.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je, kao najvažniju reformu, izdvojio javni prijevoz.

- Svakodnevno smo svjedoci stanja u kojem se nalazi javni prijevoz. Želja nam je da s građanima i s nevladinim organizacijama podijelimo sva iskustva. Ranije sam kazao i stojim iza toga, 2022. godine imat ćemo najbolji javni prijevoz u regiji - poručio je Šteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.