OTVORENO

Satler: Čak 96 posto pomoći EU za BiH potrošeno je na brigu za migrante

Johan Satler. Avaz

Srna

16.11.2019

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) rekao je da je EU od početka prošle godine pružila 36 miliona eura pomoći BiH, od čega je 96 posto potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje privremenim prihvatnim centrima Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra.

Satler je naveo da je preostalih šest posto iskorišteno za pomoć BiH radi jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama te da u EU očekuju od vlasti BiH da zajedno rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i održivih rješenja za pitanja migracija.

Dodao je da je primjer toga nedavna odluka vlasti u BiH o dodjeli dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

- Ova odluka smanjit će pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su migracijski priliv do sada nosili na svojim plećima. Ovo bi trebalo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak - smatra Satler.

Dodao je da će EU nastaviti angažman da bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve, kroz dijalog i u bliskoj konsultaciji s vlastima BiH.

Satler je naveo da je Evropska komisija u kontaktu i s vlastima Hrvatske o pitanju implementacije zajedničkog evropskog sistema azila, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Istaknuo je i da je EU opredijeljena da podrži policijske strukture u BiH da jačaju saradnju, koordinaciju i efikasnost da bi ispunile potrebe i očekivanja građana BiH u skladu sa međunarodnim i EU standardima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.