IMATE MAHANJE

Ko su pipci kriminalne hobotnice: Biografije korumpiranih sudija

Većina osumnjičenih je i ranije spominjana kao oni koji prave „nered“ u bh. fudbalu

Piše: M. Aš. / N. D.

17.11.2019

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu o namještanju nogometnih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH bez obzira što je Sud BiH odbio odrediti pritvor za pet osumnjičenih, uhapšenih u akciji SIPA-e „Var“. 

Radi se o Vladimiru Dominkoviću, Anti Bilješku, Kenanu Bajraktareviću, Iliji Živkoviću i Fuadu Zahiroviću, koji se sumnjiče da su počinili krivična djela za koja se terete - primanje mita.

Istraga se nastavlja u odnosu na druge osobe koje su uhapšene, a pristale su na saradnju s Tužilaštvom BiH, od Salema Prolića do Harisa Poprženovića, Irfana Durića, Marka Brezovića...

Tužilaštvo ima čvrste dokaze da su ove osobe počinile krivična djela i pogodovale ishodima određenih utakmica.

U dokumentima Tužilaštva, koji su u posjedu „Avaza“, jasno je navedeno da su „krivična djela osumnjičeni vršili na način da su od uprava klubova koji su se takmičili u Prvoj ligi FBiH zahtijevali davanje dara, da bi zauzvrat poduzimanjem radnji u skladu sa svojim svojstvom, utjecali na ishod utakmica“.

Za sada se imena tih osoba drže u tajnosti jer istraga i dalje traje, a u nju su uključene i sudije Premijer lige BiH. Uskoro će iskaze morati dati i pojedini vlasnici nogometnih klubova kako bi se klupko odmotalo, a odgovorni kaznili.

U prilog im ne ide ni činjenica da su pojedine sudije snimljene kako primaju novac i to od prikrivenih istražitelja SIPA-e i sve su priznale. No, ko su velike ribe koje su sve znale, to će sada pokazati istraga. Od iskaza pojedinih sudija mnogi sada i strahuju, jer su umiješani i delegati i kontrolori, a poznato je ko ih predlaže i nadgleda.

Ono što UEFA koristi za pravljenje timova koji bi bili uigraniji za što bolje dijeljenje pravde kod nas je pretvoreno u timove za fudbalski inžinjering. Donosimo detalje o svim uhapšenima koji su činili fudbalsku hobotnicu koja je radila isključivo u svom interesu.

Vladimir Dominković

Vladimir Dominković. Avaz

Možda je to i najviše spominjana osoba nakon rata kada se govori o suđenju. To što je tek sada došao na udar, jako je čudno, a ranije se znalo da može sve. U fudbalskim krugovima je bilo jasno da mu brat Iljo drži leđa, pa se Vladimir ponašao u skladu s tim.  

Ilija Živković

Ilija Živković. Avaz

Čovjek koji je imao suspenzije još 2015. godine. Reklo bi se miran i samozatajan, a uvijek se znalo da je dio „oraškog klana“ uspostavljenog još u vrijeme dok je bh. fudbalom vladao Iljo Dominković, čovjek kojem je Mišel Platini (Michael Platini) došao na noge u Orašje. 

Anto Bilješko

Anto Bilješko. Avaz

Anto Bilješko, bivši predsjednik NS SBK kojem se mnogo toga stavljalo na teret. Imao je i šestomjesečnu suspenziju, ali se pokazao kao majstor uskrsnuća. Mnoge afere je uspio skloniti iza sebe, poput one za lažne sudijske diplome i uvijek je ostajao čovjek koji se pita. 

Kenan Bajraktarević

Kenan Bajraktarević. Avaz

Još jedan tipični izdanak oraške škole suđenja, a on se pokazao i van granica BiH. Snimak s utakmice Goražde – Velež obišao je cijeli Balkan. Mnogi su se smijali onome što je sudio, dok su igrači Veleža bili na rubu suza. Čovjeku su izbrojali da je čak u 19 navrata oštetio gostujući tim. Kažu da živi u RS, a vodi se kao sudija iz Orašja. 

Fuad Zahirović

Fuad Zahirović. Arhiv

Kao i Bilješko, Zahirović je osoba koja je trebala “počastiti“ prolaznom ocjenom one koji odrađuju posao. Novotravnički ogranak je u cijeloj priči očigledno imao veoma zapaženu ulogu. Uzalud su godinama mnogi upozoravali na neregularnosti koje stižu iz SBK. 

Salem Prolić

Salem Prolić. Arhiv

Prema mnogima, vladar svih dešavanja u vezi sa suđenjem u BiH. Bio je sudija u bivšoj Jugoslaviji, a danas sekretar Komiteta za suđenje NSBiH. Uvijek ga je bio glas da se „može dosta toga s njima završiti“, ali je uvijek ostajao dio vodećih struktura kada se radi o bh. arbitrima. 

Irfan Durić

Irfan Durić. Arhiv

Aktuelni je predsjednik NSFBiH. Mnogo je povika bilo na njegov rad posljednjih nekoliko sezona u Prvoj ligi FBiH. Govorio je kako je sve uredu, da se radi o uroti protiv njega, a na teret mu je stavljan takozvani cazinski klan. Navodno su sudije iz Krajine krojile prvoligaško takmičenje po njegovom nalogu.

Haris Poprženović

Haris Poprženović. Arhiv

Fudbalski sudija iz Travnika trebao je biti dio novog vala djelilaca pravde u BiH. Umjesto toga, on će ostati poznat kao sudija koji je prošle sezone prekinuo utakmicu Goražde – Olimpik. Navodno je fizički napadnut, a snimci su pokazali da je u prvom poluvremenu napravio nečuvenu lakrdiju.

Mirza Kazlagić

Mirza Kazlagić. Arhiv

To je sudija rekorder u Prvoj ligi FBiH. Koliko je utakmica uništio i koliko puta su se klubovi žalili teško je prebrojati. Kažu da je bio prva Durićeva uzdanica i da je plovio na tim valovima. Ako će ga se neko sjećati, onda su to navijači Veleža. Nisu imuni ni mnogi drugi, jer Kazlagić nije imao milosti.

Marko Brezović

Dobar primjer kako se sudija iz Orašja zamaskira u neko drugo mjesto. Sve pada pod oraški savez, ali on je iz Kostrča, koji je, ustvari, u Orašju. Sve da baš ne upada u oči Orašje, a on je sjajan pomoćnik bio Živkoviću, Kazlagiću... Kažu da je znao kako „praviti posao“.

Mario Grbić

Odžak nije Orašje, ali je itekako blizu. Pod istim patronatom odgojen je i pomoćni arbitar Mario Grbić iz Orašja. O njemu se pričalo i ranije, a tek danas se vraćaju filmovi kada je, recimo, Velež u martu ukazivao na ono što on radi na travnjacima.  

Anto Kobaš

Tolisa je mjesto kojeg će se malo ko sjetiti, ali treba li napominjati da se nalazi u sastavu Orašja. Anto Kobaš samo je dio dobro uigrane mreže koja je zahvatila bh. fudbal, a očigledno je mnogo toga koordinirano iz Posavine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.