MOSTAR Obilježena 27. godišnjica formiranja Četvrtog korpusa Armije RBiH

Džaferović: Naš cilj je cjelovita i demokratska BiH i od toga nećemo odustati

Danas je i u Jablanici i Konjicu položeno cvijeće te odana počast šehidima i poginulim borcima Četvrtog korpusa Armije RBiH

Fena
17.11.2019 15:36

Šefik Džaferović

Foto: Fena

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Mostaru obilježena je 27. godišnjica formiranja Četvrtog korpusa Armije RBiH. 

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je kazao da je osnivanje i djelovanje Četvrtog korpusa Armije RBiH najznačajnije za Mostar i Hercegovinu, ali da je veoma značajno i važno i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Četvrti korpus Armije RBiH odbranio je ovaj dio Hercegovine, a pitanje je šta bi bilo i s Bosnom i Hercegovinom da su se stvari razvijale drugačije. Danas odajemo poštovanje šehidima, poginulim borcima, najzaslužnijim sinovima za slobodu u kojoj danas živimo. Dok smo živi, nikad im se nećemo moći odužiti, ali trebamo se, prije svega, brinuti o njihovim porodicama, o šehidskim porodicama, o ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i činiti sve što možemo kako bi se njihov status doveo u zadovoljavajuće stanje - poručio je Džaferović.

Istaknuo je kako je veoma važno da se danas u miru nastavi boriti za ono za šta su se borci Četvrtog korpusa Armije RBiH i cijele Armija RBiH borili, a to je, kako je kazao, cjelovita i demokratka BiH.

- Mi smo se borili protiv sila koje su htjele da unište BiH i te sile su poražene. Bosna i Hercegovina je odbranjena od agresije, sačuvana je. Danas razvijamo državu u miru i ne možemo kazati da te retrogradne političke snage više ne postoje. Nažalost, one postoje u BiH i pokušavaju političkim sredstvima da realiziraju svoje ciljeve. Na nama je da se protiv tih snaga borimo – ocijenio je Džaferović.

Poručio je kako retrogradne snage neće uspjeti u svom naumu te da se nikad neće odustati od cjelovite i demokratske BiH.

- Mi ćemo izgraditi cjelovitu i demokratsku BiH i nikad nećemo odustati od tog cilja. I mi koji smo danas živi i generacije koje dolaze, stremit će ka tom cilju, dakle ka cjelovitoj demokratskoj BiH, državi ravnopravnih naroda, držani ravnopravnih ljudi, koji mogu normalno da žive od svog rada bez obzira na to u kojem dijelu BiH oni živjeli – poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Jedan od ratnih komandanata Četvrtog korpusa Armije RBiH Mustafa Polutak istaknuo je kako je taj korpus objedinio sve jedinice na ovom području i osujetio namjere agresora te da nije dozvolio podjelu Hercegovine i BiH.

Osim člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, cvijeće su položili i delagacija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, predstavnici Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago te porodice šehida i brojni građani.

U sklopu obilježavanja navedene godišnjice, danas je i u Jablanici i Konjicu položeno cvijeće te odana počast šehidima i poginulim borcima Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Komentari

NA VRH