OTVORENO

Saša Magazinović za „Avaz“ : Ne želim da me sažalijevaju ljudi, nego da odu na pregled

Moj je motiv da kroz svoj primjer potaknem sve da razmisle o svom zdravlju

Magazinović: Nemamo zdravstvenu kulturu. Facebook

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

17.11.2019

Vijest da ima melanom, odnosno rak kože, koju je objavio Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH i član SDP-a BiH, izazvala je brojne reakcije. Posebno to što je on vrlo transparentno izašao s tim u javnost.

Magazinović je, naime, na svom Facebook profilu objavio tu vijesti i uz nju komentar u kojem je sve građane pozvao da odu na pregled kako bi mogli djelovati na vrijeme.

Moj motiv

U kratkom razgovoru za „Avaz“, Magazinović govori o tome kako je ta spoznaja djelovala na njega te objašnjava zbog čega je tako transparentno objavio da boluje od teške bolesti.

- Šokantna je spoznaja kada vam neko kaže da imate rak kože - kaže Magazinović.

Kako ističe, njegova poruka na društvenim mrežama nije objavljena kako bi ga neko sažalijevao, nego da pošalje poruku svima da se o svakoj bolesti moraj javno govoriti.

- Moj motiv je da kroz svoj lični primjer potaknem ljude da razmisle o svom zdravlju i prevenciji i na koncu da se pregledaju. Ono što se dešava u ova naredna dva dana me obrabruje da sam u tome uspio. Svima je jasno da mi u BiH nemamo zdravstvenu kulturu i da je pregled jako bitan. To je suština moje objave - kaže Magazinović.

Sretna okolnost

On dodaje da se u BiH, u društvu ovakvom kakvo jeste, pomalo konzervativnom, smatra da je sramota govoriti o bilo kojoj bolesti.

- Ja, naprotiv, mislim da nije i da trebamo jedni drugima pomoći da to unaprijedimo. Također, moramo se više posvetiti prevenciji. Bilo koja vrsta bolesti nije sramota. Naravno, ja sam ostao šokiran kada sam saznao da ima rak. Ali, sticajem sretne okolnosti preporučeno mi je da se pregledam. Vjerujem da će ovaj moj drugi nalaz biti dobar, jer su takva predviđanja i da to vodi ka ozdravljenju – kaže Magazinović.

 Ne smije se šutjeti

Magazinović kaže da je, sve i da nalaz pokaže nešto drugo, poruka ista.

- Opet bih apelirao na druge, rekao da je svaki pregled jednostavan i da ne košta nikoga da se ode pregledati. Znam mnoge koji imaju neku vrstu bolesti, ali o tome šute. Ja želim da se o tome govori javno. Zato sam i napisao ovaj status – kaže Magazinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.