SAOPĆENJE

Zbog straha niko od pedijatara nije htio preuzeti odgovornost za tretman nakon povratka djevojčice s liječenja iz Turske

Saopćenje za javnost naslovljeno i na direktoricu Izetbegović. Avaz

Avaz.ba

18.11.2019

Ljekari s Pedijatrijske klinike KCUS-a uputili su saopćenje za javnost u kojem ističu da  zbog straha koji su preživjeli niko od pedijatara nije htio preuzeti odgovornost za tretman nakon povratka djevojčice s liječenja iz Turske. 

Ne zbog toga što ne želimo pomoći, nego se bojimo da pod prijetnjom pištoljem ne možemo donositi razumne i ispravne odluke - navedeno je. 

Istaknuto je kako je djevojčica prvi put hospitalizirana na Disciplini za zdravlje djeteta KCUS-a samo dva dana, u periodu od 1.10 do 3. 10. 2019. godine, kada su roditelji odveli djevojčicu na vlastiti zahtjev. Tokom ovog veoma kratkog boravka postavljena je sumnja na autoimuni hepatitis i predložena biopsija jetre.   

Biopsija jetre kod djece se, istaknuto je u saopćenju, uspješno obavlja na KCUS-a od 2006. godine i do sada je realizirano više od 50 biopsija jetre kod djece, bez komplikacija.

- Predloženu biopsiju roditelji djevojčice su agresivno odbili te su samoinicijativno odveli djevojčicu u Memorial hospital u Istanbulu, Turska. U toj bolnici je realizirana biopsija jetre, gdje je postavljena dijagnoza sumnje na autoimuni hepatitis, cirozu jetre, koji su „moguće udruženi s tuberkulozom jetre“. Tuberkuloza nije mikrobiološki potvrđena, što smo konstatirali na osnovu priložene medicinske dokumentacije iz Turske. Napominjemo da je samo jedan dio priložene medicinske dokumentacije preveden s turskog na bosanski jezik i sudski ovjeren s datumima 8. i 9. 11. 2019. godine. Uprkos tome, ljekari u Turskoj su preporučili uvođenje veoma agresivne antituberkulozne terapije, koja je u Turskoj i započeta - istaknuto je u saopćenju.    

Napominju kako se metabolizam tuberkulostatika odvija preko jetre te kako smatraju da nije etički niti medicinski dijete liječiti tuberkulostaticima ukoliko nije sigurno da se radi o tuberkulozi jetre, tim prije što su ovi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamoli za ozbiljno bolesnu jetru, s dijagnozama autoimunog hepatitisa s elementima ciroze jetre. 

- Ni u jednom centru u svijetu terapija se ne provodi bez prethodne provjere i potvrde dijagnoze. Napominjemo da roditelji nisu dostavili preparat biopsije jetre da bi se dodatno konsultirao patolog KCUS-a. Sam opis patohistološkog preparata biopsije jetre govori u smislu širokog spektra bolesti jetre, među kojima je i TBC. Istina je da na KCUS-u nije bilo tolike količine tako jakih tuberkulostatika, ali njih nabavlja FZZO, a ne KCUS. 

KCUS nema zakonom popisano pravo da nabavi tuberkulostatike kao ni citostatike, što su potvrdili iz FZZO (potpisano od direktorice Vlatke Martinović). Ali, i da smo imali te lijekove, smatramo da ih ne bismo trebali aplicirati prije sigurne dijagnoze - kaže se u saopćenju s Pedijatrijske klinike.

Navedeno je dalje da su uvidom u historiju bolesti djeteta zaključili da je porodična anamneza djeteta opterećena autoimunim bolestima. Kod djevojčice je postavljena sumnja na širok spektar autoimunih oboljenja, uz ranije potvrđeno autoimuno oboljenje štitne žlijezde.

Nakon povratka djevojčice iz Turske održano je više multidisciplinarnih konzilija ljekara vezano za nastavak liječenja djeteta.

Stručni kolegij Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a je 11. 11. 2019. godine, nakon uvida u dostupnu i prevedenu medicinsku dokumentaciju iz Turske, zaključio da je neophodna stručna revizija dijagnoza da bi se primijenili odgovarajući protokoli liječenja sukladno s dobivenim dijagnozama.

U saopćenju se ističe da je 12. novembra u uredu direktora Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a otac djevojčice Denis Smajlović izvršio brutalan oružani napad na prof. dr. Edu Hasanbegovića, uz prijetnje, u prisustvu doc. dr. Danke Pokrajac, DMS Alme Hadžić, tehničkog sekretara Munibe Omerović i majke djeteta Amine Smajlović.  

- Istina je da zbog straha koji smo preživjeli niko od pedijatara se nije javio na upit prof. dr. Izetbegović „ko će preuzeti tretman nakon povratka djevojčice“. Ne zbog toga što ne želimo pomoći, nego se bojimo da pod prijetnjom pištoljem ne možemo donositi razumne i ispravne odluke. Također napominjemo da u KCUS-u imamo sve, od izuzetnih stručnjaka do svih materijalnih i tehničkih sredstava za brzo i uspješno dijagnosticiranje. Nikada nismo imali bolje uvjete za rad. Izbor roditelja da na ovakav način postupe sa svojim djetetom dovodi ih u situaciju da nanesu veliku štetu već lošem zdravlju djeteta. Nakon prijetnje ubistvom profesoru i njegovoj cijeloj porodici, roditelji 12. novembra odvode djevojčicu u Memorial hospital Turska radi nastavka tretmana, ponovo samoinicijativno - zaključuje se u saopćenju.

Osim javnosti, ovo je saopćenje adresirano i na direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.