REAKCIJE

Staša Košarac za „Avaz“: Pokušava se praviti nova „parlamentarna većina“

Riječ o jednoj sinhroniziranoj aktivnosti s ciljem da se derogiraju RS i njene institucije u procesu donošenja odluka na zajedničkom nivou

Košarac: Perfidna politička potreba. Arhiv

Piše: F. K. / Avaz.ba

18.11.2019

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac kazao je za „Avaz“ da je neopravdana inicijativa za sazivanje hitne sjednice iz prostog razloga što su sve političke strukture dostavile svoje prijedloge kandidata za stalna tijela Predstavničkog doma.

S druge strane, kaže, apsolutno ne postoji hitnost za izmjene Poslovnika, s obzirom na činjenicu da se proces odvija u ovom domu i da su tu stvari potpuno jasne.

- Očekujem da predsjedavajući Denis Zvizdić neće sazvati sjednicu zato što ne postoje opravdani razlozi za hitnom sjednicom. Jedino što je mogao predsjedavajući je da sazove hitnu sjednicu na kojoj će se imenovati komisije po Poslovniku.

Ali ovdje je očigledno riječ o jednoj sinhroniziranoj aktivnosti s ciljem da se derogiraju RS i njene institucije u procesu donošenja odluka na zajedničkom nivou. Na ovaj način SDS i PDP nastavljaju da krše stavove institucija RS, s obzirom na nedavno usvojene zaključke u NSRS – ističe Košarac.

On kaže da se pokušava nanijeti šteta RS, a kroz analizu prijedloga izmjena Poslovnika Predstavničkog doma tvrdi da je vidljivo da se želi ojačati jedna struktura koja dolazi iz FBiH, konkretno SDA.

- Tumačeći sadašnji Poslovnik, vidljivo je da SDA iz RS ima jednog poslanika, odnosno mogu imati samo jednog predstavnika iz kvote RS. A izmjena Poslovnika, teoretski, mogu da imaju šest mjesta, odnosno da jedan poslanik bude u svih šest komisija, što je za nas derogiranje naših interesa, zbog čega nećemo podržati nikakve izmjene Poslovnika, koji se nikad nije ovako mijenjao.

Također, uočena je perfidna politička potreba, što je vidljivo iz jednog dijela potpisa na inicijativu, a to je da se pokušava praviti neka nova „parlamentarna većina“, s jedne, a s druge strane, potreba SDS-a i PDP-a da ostanu u foteljama, iako su građani RS njihove politike kaznili na izborima – smatra Košarac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.