ODLUKE Zasjedao UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Oslobađanje od plaćanja cestarine na dizel-gorivo koje se koristi za potrebe rudnika

Avaz.ba
18.11.2019 15:09

Usvojena i odluka o minimalnoj i specifičnoj trošarini na cigarete

Foto: Avaz Arhiva

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH usvojio je danas Odluku o minimalnoj i specifičnoj trošarini na cigarete, čime iznos specifične trošarine ostaje na nivou 2019. godine, a čime se završava proces harmonizacije trošarinskog opterećenja s propisanim zakonskim minimumom.

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH usvojio je odluke o količinama dizel-goriva na koje se ne plaća cestarina za 2020. godinu, koje predstavljaju redovno oslobađanje od plaćanja cestarine na dizel-gorivo koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica. 

Danas je usvojena i odluka o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2020. godine (1. 1. 2020. – 30. 6. 2020.) i ona na godišnjem nivou iznosi 12 posto.

UO UIO dao je pozitivno mišljenje na Odluku o usaglašavanju i utvrđivanju carinske tarife i carinske politike za 2020. godinu.

Na današnjoj sjednici razmatrano je više informacija, među kojima i informacija o odgađanju izvršenja rješenja od Suda BiH.

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH nije usvojio odluku o određivanju privremenih koeficijenata raspodjele niti poravnanjima.

Komentari

NA VRH