PROCESI

Pravosnažno osuđen na sedam godina: Lijanović čeka poziv u zatvor!

Bivši ministar u Vladi FBiH i lider stranke Radom za boljitak ide u KPZ Mostar

Lijanović: Čeka se prazno mjesto. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

19.11.2019

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar u Vladi Federacije BiH i lider stranke Radom za boljitak, uskoro će biti upućen na izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne u Kaznenopopravni zavod u Mostaru, saznaje naš list.

Dijelio poticaje

Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina robije po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

S obzirom na to da se radi o pravosnažnoj presudi koja je objavljena još 1. oktobra, prema proceduri propisanoj Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, očekuje se uskoro uručivanje akta, odnosno zahtjeva za upućivanje Lijanovića na izdržavanje kazne zatvora na osnovu donesene presude.

Budući da je Lijanović prijavljen na adresi prebivališta u Širokom Brijegu, kako nam je rečeno, njemu će poziv stići za izdržavanje kazne zatvora u KPZ-u Mostar, kao najbližoj ustanovi.

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, ne postoji određen rok do kada se osuđenik mora poslati na izdržavanje kazne, ali se o tome odmah obavijeste kaznenopopravni zavodi i Ministarstvo pravde Federacije.

Imovinska korist

Naši sagovornici tvrde da se sada čeka da se oslobodi prazno mjesto u zatvoru kako bi Lijanović bio upućen na izdržavanje kazne. Moguća je opcija da bude prebačen i u državni zatvor u Lukavici, koji će na proljeće zvanično početi s primanjem prvih osuđenika.

Pravosnažnom presudom, Lijanoviću će biti oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

Skandalozna odluka   

Apelaciono odjeljenje Suda BiH izreklo je prije nekoliko dana oslobađajuću presudu Lijanoviću za aferu „Meso“ i kriminal težak 13,5 miliona KM. On je oslobođen u ponovljenom suđenju.

Prošle godine, prema prvostepenoj presudu, osuđen je na 12 godina zatvora. Inače, oslobađajuća presuda izazvala je oštre reakcije javnosti, ali i dijela međunarodne zajednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.