KRIMINAL Nastavljena istraga u predmetu ''Pramod Mital''

Iz Tužilaštva TK poručili: Uhapšene su četiri osobe, nastavljamo akciju

E. Sk. / Avaz.ba

Pripadnici Federalne uprave policije, postupajući prema nalogu Tužilaštva TK i Kantonalnog suda Tuzla, obavili su pretrese na nekoliko lokacija u Ljubuškom i Posušju, a pripadnici MUP-a TK u firmi GIKIL u Lukavcu.

Nakon pretresa uhapšeni su Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi Nadzornog odbora GIKIL-a od januara 2017. godine, Ivan Vukšić, koji je od septembra 2019. bio nezakonito imenovani punomoćnik firme GSHL (firma suvlasnik u GIKIL-u), te sekretar GIKIL-a Erna Mehmedović.

- Oni se sumnjiče da su postali članovi kriminalne grupe koju je organizirao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mital (Mittal), odnosno za krivična djela organizirani kriminal i zloupotreba položaja i ovlaštenja. Istragom je obuhvaćena i njegova kćerka Šristi Mital (Shristi), koja je van BiH, ali koja bi bila uhapšena da je dostupna našim organima gonjenja – kaže Ćazim Serhatlić, tužilac Tužilaštva TK.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su svjesno djelovali u cilju daljnjeg stjecanja protupravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mitalu, kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je pod mjerama zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u, ali i da sebi pribave korist na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u.

Više o:

GIKIL Kriminal
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na