INTERVJU

Katica: Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo mogla bi se usložniti povećanjem broja migranata

Dnevno u Kantonu Sarajevo boravi između 1.000 i 1.300 migranata

Admir Katica. I. Kriještorac

Piše: S. Mujić - I. Kriještorac

20.11.2019

Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo mogla bi se usložniti povećanjem broja migranata, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica u intervjuu za “Avaz”. Upravo je to, kako je naveo, jedan od razloga zbog kojih se Vlada KS usprotivila odluci da se u Blažuju otvori novi migrantski centar.

Ministar Katica govorio je i općenito o sigurnosti u Kantonu Sarajevo, izmjenama zakona o ostvarivanju prava za nošenje i držanje oružja, kao i o ličnim iskustvima na poziciji ministra unutrašnjih poslova.

Kad je riječ o sigurnosti u KS, Katica je ocijenio da je ona “dobra”.

- Građani Kantona Sarajevo imaju policijsku agenciju u koju mogu imati povjerenja, to vidim po načinu rada naših policajaca. U tom smislu možemo reći da je sigurnosna situacija u KS dobra, s tim da postoje određeni elementi koji mogu značiti usložnjavanje pojedinih aspekata sigurnosne situacije, posebno s aspekta naših iskustava po pitanju migrantske krize te osobito najava koje sada imamo o tome da se na području KS želi otvoriti još migrantskih kampova – rekao je Katica.



 

Nasilni migranti

Pojašnjavajući odluku o odbacivanju mogućnosti da se u Blažuju otvori novi migrantski centar, Katica je istaknuo kako su policijske procjene da bi to narušilo sigurnosnu situaciju.

- To znači da bismo imali sigurno povećan broj krivičnih djela, prekršaja, da bi osjećaj sigurnosti kod građana KS bio narušen. Aspekt prirode pojedinih krivičnih djela i prekršaja koji su počinjeni od migrantske populacije posebno ukazuje na to da imamo krivična djela s izraženim elementom nasilja, što predstavlja jedan sigurnosni izazov za nas, MUP, a u ovom slučaju, da imamo povećan broj migrantske populacije, to bi bilo značajno teže – rekao je Katica.


Racije u Ušivku

Ktica: MUP KS se suočava sa posljedicama migrantske krize. I. Kriještorac

Ministar je naveo i kako je policija provela dvije racije u migrantskom centru Ušivak, ali da nisu pronađeni oružje ili narkotici. Istaknuo je i kako kao ministar ne dobiva dojave o nasilju među migrantima ili migranata prema građanima, ali da policija prima takve dojave.

Kad je riječ o nadležnostima policije, on je naveo da se pripadnici MUP-a KS suočavaju sa posljedicama migrantske krize, koja je u nadležnosti viših organa. Na pitanje kako će se policija izboriti s grupama migranata na ulicama tokom zime ukoliko se ne otvori novi centar, ministar je ocijenio da je to još jedan “izazov za Vladu KS i MUP”.

- Ja vjerujem da u bilo kojem slučaju Vlada KS može odgovoriti bilo kojem izazovu, ali svakako upozoravam da je otvaranje migrantskih kampova samo u KS ili samo dvije–tri lokalne zajednice nešto što nije normalan način upravljanja ovom situacijom – istaknuo je Katica.

Prema njegovim riječima, dnevno u Kantonu Sarajevo boravi između 1.000 i 1.300 migranata, u zavisnosti od vremenskih prilika.

- Ako bi se samo taj broj udvostručio, to bi značilo i udvostručavanje tog problema – rekao je Katica.

 

Korupcija u policiji

Govoreći o nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u KS, ministar Katica istaknuo je kako i sam potiče građane da legalno nabave oružje.

- S aspekta nas kao države, dobro je da je ova oblast kontrolirana, jer osoba koja nabavlja oružje, prođe i psihološke testove, zdravstvene testove, policija, također, provjeri njegovu devijatnu, delinkventnu prošlost kako u mjestu stanovanja, tako i u mjestu gdje radi. Osoba mora imati 21 godinu, ne smije imati bilo kakvo počinjeno krivično djelo, osim iz nehata ukoliko se radi o krivičnom djelu iz oblasti saobraćaja – pojasnio je ministar.

Ocjenjujući svoj rad u protekloj godini, Katica je naveo da uvijek može bolje i više, navodeći kako je posebno zadovoljan, jer su vratili struku u policiju, depolitizirali policijski sistem.

- Pokušavamo unaprijediti integritet u policijskoj službi, transparentnost u zapošljavanju, transparentnost u napredovanju policijskih službenika. Taj dio je bio najveći izvor korupcije ili barem percepcije građana i same policije da je tu prisutna korupcija – istaknuo je Katica.

Zovu da im "sredim" kaznu

Katica: Zovu me poznanici. I. Kriještorac

Na pitanje o ličnim iskustvima sa pokušajem korupcije ili mita, ministar ističe kako na ovoj poziciji “ima svakakvih zahtjeva”.

- Bilo je svakakvih poziva, ja shvatam ljude koji to rade po inerciji, mi smo toliko dugo imali društvo u kojem je to normalna stvar gdje god da odete. Rekao sam im da je to nedozvoljeno, jer se tu najviše radi o nekim prekršajima u saobraćaju. Onda, najčešće mi je neko srednje rješenje da im kažem da mi dostave taj prekršajni nalog da ga ja platim – rekao je Katica.

Nova zapošljavanja

Nacrtom budžeta za 2020. godinu predviđeno je zapošljavanje 230  novih policijskih službenika, potvrdio je Katica u intervjuu za “Avaz”, navodeći kako je riječ o 200 službenika u činu policajaca i 30 u činu mlađih inspektora, što će dodatno ojačatiti kapacitete MUP-a KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.