INICIJATIVE Ombudsmeni BiH

Preporuke o zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta i u porodici

Avaz.ba
19.11.2019 14:50

Inicijativa će biti upućena svim nadležnim institucijama

Foto: Ilustracija

Ombudsmeni BiH do kraja godine uputit će preporuke nadležnim organima BiH da u narednom periodu predlože nadležnim parlamentima usvajanje zakonskih odredbi kojim će se zabraniti fizičko kažnjavanje djeteta u svim sredinama, uključujući i porodicu, saopćeno je iz ove institucije.

U saopćenju povodom 20. novembra - Međunarodnog dana djeteta navodi se da bi nadležna ministarstava trebalo da poduzmu sve neophodne aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti javnosti kroz uvođenje obrazovnih programa i kampanja u cilju promocije pozitivnih i alternativnih oblika discipline i poštivanja dječjih prava. 

- Uz učešće djece, istovremeno treba podizati svijest o štetnim posljedicama koje uzrokuje fizičko kažnjavanje djeteta - navodi se u saopćenju.

Ombudsmeni BiH će u narednim danima nadležnim organima uputiti i preporuke koje se tiču stanja i problema sa kojima se susreću centri za socijalni rad za zaštitu prava djeteta.

Ombudsmeni poručuju da način na koji se odnosimo prema djeci utječe na način kako će se djeca u budućnosti odnositi prema nama. 

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, ombudsmeni će uzeti aktivno učešće u radu konferencije u Sarajevu, ali i mnoge druge promotivne aktivnosti.

NA VRH