MOSTAR Bez saglasnosti na prijedlog kolektivnog ugovora

Hoće li 3.200 zdravstvenih radnika u HNK stupiti u generalni štrajk

M. Sm. / Avaz.ba

Sa štrajka upozorenja

Foto: M. Smajkić


Sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je danas održana, okončana je bez usvajanja prijedloga kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike u ovom kantonu, kojim traže povećanje satnice sa 2,30 na 2,45 KM te uvećanje koeficijenata za 0,20.

Kako je rečeno nakon sjednice Vlade HNK, izraženo je žaljenje zbog činjenice da Sindikat zdravstvenih radnika u HNK nije prihvatio njihov prijedlog o produženju važenja postojećeg kolektivnog ugovora za još jednu godinu.

- S obzirom na to da je u toku izrada finansijskih dokumenata za sljedeću godinu, a na današnjoj sjednici već je raspravljano o prednacrtu budžeta HNK, izražena je spremnost da se do izrade nacrta budžeta, o kojem će biti raspravljano na sjednici u utorak, 26. novembra, realno sagledaju mogućnosti za određenim povećanjem plaća radnicima u zdravstvu - saopćeno je nakon sjednice Vlade HNK.

Zdravstveni radnici su, podsjetimo, u prošlu srijedu održali štrajk upozorenja. Vladi HNK su dali rok od 10 dana da im dostave odgovor na njihov prijedlog. U suprotnom, poručili su, više od 3.200 radnika stupit će u generalni štrajk.

Na sjednici Vlade, inače, usvojena je odluka kojom se s pola miliona maraka podupire rad domova zdravlja u HNK, a u skladu s obavezama iz kolektivnog ugovora koji je potpisan sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije.

Više o:

Vlada HNK Štrajk
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na