PRAVOSUĐE

Njemački ekspert stiže u Sarajevo: Ko sve strahuje od Pribeovog izvještaja!

Pribea je angažirala Evropska komisija da pripremi i iznese svoje viđenja o stanju u bh. pravosuđu

Pribe: Angažirala ga EU. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

19.11.2019

U Sarajevu će sutra biti održana konferencija i javna rasprava "Pravo na pravdu", posvećena vladavini prava u BiH, u sklopu priprema za objavljivanje izvještaja o stanju u ovoj oblasti njemačkog nezavisnog pravnog eksperta Rajnharda Pribea (Reinhard Priebe).

Pribea je angažirala Evropska komisija da pripremi i iznese svoje viđenja o stanju u bh. pravosuđu, a njegov izvještaj bit će objavljen 5. decembra. No, Pribe će sutra prisutvovati i konferenciji, gdje će biti jedan od govornika.

Policijski sektor

Ovaj izvještaj bi trebao da sadrži konkretne policijsko-pravosudne preporuke koje nedostatke bi trebalo ukloniti iz sistema BiH i na koji način ojačati povjerenje građana u vladavinu prava.

Pribe je, podsjećamo, prije nekoliko mjeseci već obavio razgovore s entitetskim i državnim predstavnicima policijskog i pravosudnog sektora kako bi prikupio sve podatke.

On je vrstan njemački pravnik, koji je sličan izvještaj, po nalogu EU, već radio u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i bio je ključan za ispravljanje nekih od velikih nedostataka u tim zemljama, prije svega u Makedoniji.


Adamović: Sve je jasno. Arhiv

Mnogi vjeruje da bi njegov izvještaj mogao izmijeniti temelj bh. pravosuđa, jer je slično uradio u Makedoniji, zemlji u kojoj je vladavina prava bila u rasulu. U toj zemlji je poznat kao "magnetna rezonanca" zbog preciznosti i detaljnosti rada, a ima veliko iskustvo i na prevenciji terorizma.

Šta je dan

Vlado Adamović, nekadašnji sudija, a danas advokat, podsjeća za „Avaz“ da je Pribeov izvještaj u Makedoniji prouzrokovao pad Vlade.

U BiH je, tvrdi Adamović, potrebno da dođe neko sa strane i pojasni mnoge stvari, koje mi nećemo da razumijemo jer se samo „prepucavamo“.

- On treba da ukaže objektivno na probleme u pravosuđu. Pošto mi sami uvjeravamo jedni druge šta je noć, a šta je dan, nama treba da dođe Pribe i kaže nije ni noć ni dan, nego je ovo sumrak, pa se tako i ponašajte - kaže Adamović.

Kome se sve šalje

Kada okonča monitoring vladavine prava u BiH, Pribe će sačiniti izvještaj koji će proslijediti Evropskoj komisiji.

No, izvještaj se šalje i vlastima u BiH i javnosti te će iznijeti svoje mišljenje i preporuke u vezi s vladavinom prava u BiH.

Javna rasprava "Pravo na pravdu“ bit će održana u Parlamentarnoj skupštini BiH, a u njoj će učestvovati domaći i evropski pravni eksperti. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.