ZDRAVLJE

Nabavljeno više od 50 hiljada doza vakcina protiv gripe

Domovi zdravlja bit će snabdjeveni tokom iduće sedmice

Doktori apeliraju na građane da se idu vakcinisati. Ilustracija

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

19.11.2019

U našoj zemlji za sada je niska aktivnost virusa gripe, ali epidemiolozi upozoravaju da u ovom periodu godine ljekari u domovima zdravlja i bolnicama imaju pune ruke posla, jer virus najviše uzima maha krajem godine.


Sve na vrijeme

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić za „Avaz” je kazao da su vakcine protiv sezonske gripe bile na kontroli i da je sve u redu. 

- Ove godine je nabavljeno više od 50.000 doza, što će biti dovoljno za sve koji se budu htjeli cijepiti - istakao je Mandić.

Portparol Domova zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić istakao je da je od četvrtka u glavnom gradu naše države počela vakcinacija i da je u više od osam domova zdravlja i 70 ambulanti nabavljene vakcine.


Podizanje svijesti

- Nabavljeno je 7.000 doza. U Vrazovoj ih je jučer nestalo samo zato što veliki broj građana pristiže u taj dom zdravlja. Međutim, iduće sedmice povući ćemo iz porodičnih ambulanti u kojima je manja posjećenost. Apeliramo na građane da idu na vakcinacije u domove zdravlja gdje su registrirani kako ne bi nestajalo vakcina - istako je Šarkić. 

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK za ovu je sezonu osiguralo 2.300 doza sezonske vakcine protiv gripe.

- Cjepivo je namijenjeno za osobe starije od 65 godina, osobe s hroničnim oboljenjima, posebno oboljenjima srca i pluća, bubrega, bolesti metabolizma, osobe s oštećenjem imunološkog sistema i druge. Vakcine su distribuirane svim domovima zdravlja HNK, ali i staračkim domovima - istakao je Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

U Domovima zdravlja Tuzlanskog kantona kasni isporuka vakcina protiv sezonske gripe. Iz Zavoda za javno zdravstvo TK potvrdili su nam da vakcine još nisu nabavljene.

No, kako kažu, razloga za brigu nema, jer će vakcine biti u domovima zdravlja do kraja ove sedmice. Zavod će nabaviti oko 6.000 doza. 

Zenica: Nije poznato nedostaje li vakcina

Selvedina Sarajlić, direktorica Domova zdravlja Zenica, kazala je da trenutno ne zna nedostaje li nekom domu zdravlja vakcina te da će danas imati više informacija. 

- U Zenici Domovi zdravlja dobivaju vakcine od Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. Vakcine služe za rizične pacijente - istakla je Sarajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.