ZABRINJAVAJUĆE

Vapaj Denisa Smajlovića: Zašto moje dijete niko ne želi liječiti?

Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a, iako sumnja u dijagnozu koja je data u Turskoj, ipak uključi terapiju za koju u otvorenom pismu kaže da su takvi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru

Denis Smajlović ogorčen na ponašanje ljekara. Avaz

Piše: E. T. / Avaz.ba

19.11.2019

Denis Smajlović, otac malodobne Nadin Smajlović uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem ne krije svoju ogorčenost ponašanjem osoblja Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Smajlović je odlučio ovo pismo uputiti javnosti nakon otvorenog pisma Pedijatrijske klinike u kojem je, kako je napisao, izneseno mnogo nelogičnosti i skandaloznih navoda. 

Podsjetimo, Smajlović je protekle sedmice u doktora Edu Hasanbegovića, direktora Pedijatrisjke klinike uperio pištolj nakon što je ovaj odbio potpisati saglasnost sa izmještanje njegove jkćerke na liječenje u Tursku. 

- Kao roditelj malodobne djevojčice želim javnosti upoznati o sljedećem: Moja malodobna kćerka ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na zakonsku zaštitu povjerljivosti podataka u vezi s njenom bolesti i njenom privatnosti. Pojašnjenje u otvorenom pismu Pedijatrijske klinike ciljano minimizra njihovu i odgovornost KCUS-a u vezi sa teškim zdravstvenim stanjem malodobone djevojčice. U otvorenom pismu javno su objavljeni detalji bolesti malodobone djevojčice a po zakonu svaki pacijent uživa pravo zaštite podataka, povjerljivosti i privatnosti pacijenta - navodi Smajlović u svom obraćanju. 

On dalje ističe da dktori s klinike u Sarajevu u svom pismu navode da tuberkuloza nije mikrobiološki potvrđena.

- Izražavaju rezerviranost u pogledu nalaza iz Turske i da nije etički niti medicinski dijete liječiti terapijom koja je preporučena i uključena od strane zdravstvenih ustanova u Turskoj, među kojima i odgovarajuća odjeljenja Ministarstva zdravstva iz Turske. Upravo u vezi s tom dijagnozom Pedijatrijska klinika KCUS-a  7. novembra obratila se zahtjevom Kliničkoj apoteci i Zavodu za zdravstveno osiguranje FBiH a istoga dana Klinička apoteka i Zavod odgovorili da nemaju odgovarajuću gramažu te da za jedan lijek uopće nije proveden postupak javne nabavke.  Dalje, 8. novembra Pedijatrijska klinika KCUS-a zbog takvog stanja priprema odgovarajuću dokumentaciju za izmještanje malodobone djevojčice u inostranstvo radi lijčenja, zatim iz nepoznatih razloga zaustavlja tu istu proceduru izmještanja - kaže Denis Smajlović. 

Njegova malodobna kćerka registrirana je kao pacijent uz odgovarajuću dijagnozu pri zvaničnoj ustanovi Ministarstva zdravstva Turske.

- Javnost treba da zna: Ima li pacijent na KCUS-u pravo na zaštitu tajnosti, povjerljivosti podataka i zaštitu privatnoti koja je zakonom zaštićena? Kako je moguće da Pedijatrisjka klinika KCUS-a sumnja u dijagnozu koja je navedena u Otpusnom pismu te iste klinike?  Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a, iako sumnja u dijagnozu koja je data u Turskoj, ipak uključi terapiju za koju u otvorenom pismu kaže da su takvi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamoli za ozbiljno bolesnu jetru? Zašto je još uvijek zaustavljena procedura izmještanja malodobne djevojčice u inostranstvo radi liječenja iako je stav Pedijatrijske klinike KCUS-a zvanično bio da se u interesu djeteta liječenje treba nastaviti izvan BiH?  Je li etički medicinski dopustvi izjaviti da niko neće to dijete da liječi ovdje i da li se time krši Hipokratova zakletva - napisao je Denis u svom pismu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.