DRUŠTVO

U petak svečanost obznanjivanja novog mandata reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Kavazović će predvoditi džuma-namaz i održati hutbu, nakon čega će mu biti uručena Odluka o izboru

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Arhiv

Fena

20.11.2019

Svečanost obznanjivanja novog mandata reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića bit će upriličena 22. novembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Reis Kavazović predvodit će džuma-namaz i održati hutbu, nakon čega će mu biti uručena Odluka o izboru reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci će tom prilikom biti otvorena i izložba "Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882 - 2019.", najavljeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Izbori za reisu-l-ulemu IZ u BiH održani su 12. oktobra ove godine, a članovi Sabora IZ u BiH birali su između dva kantidata - Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Kavazović je dobio povjerenje 291 člana Sabora, a Zukorlić 82 glasa, uz jedan nevažeći.

Kavazović je u svom programu postavio temeljne principe kojima će se Islamska zajednica u BiH ubuduće voditi, a jedan od njih je da će Islamska zajednica biti zajednica koja će uvažavati tradicionalna i savremena iskustva u obrazovanju, kritički odnos i dijaloški pristup, otvorenost prema svijetu, interdisciplinarnost, dinamičnost i savremenost u svom promišljanju i izrazu.

S obzirom na to da se organizacija i djelovanje Islamske zajednice u BiH temelji na Kur’anu, sunetu, islamskoj tradiciji Bošnjaka i na zahtjevima vremena, Kavazović je naglašavao da će IZ u BiH uvijek biti neodvojivi dio ummeta muslimana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.