KANTON SARAJEVO

Ratni zločin: Podignuta optužnica protiv Miladina Trifunovića

Tužilaštvo će pozvati 62 svjedoka, od kojih je šest s dodijeljenim mjerama zaštite, i vještake medicinske struke, a bit će priloženo i 300 materijalnih dokaza

Miladin Trifunović. Arhiv

Fena

20.11.2019

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Miladina Trifunovića, rođenog 1956. godine u općini Han-Pijesak, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je, u vrijeme širokog i sistematičnog napada, usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vogošće i Ilijaša, od jula do decembra 1992. godine, u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja te za fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zatvorenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake.

Prema navodima optužnice, optuženi je u više navrata u navedenom periodu davao saglasnost svojim podređenima, kao i izdavao naredbu za korištenje zatvorenih civila iz zatvoreničkog objekta “Planjina kuća” za dovođenje na prve borbene linije, gdje su korišteni za prisilne radove u zoni vatrenog djelovanja te kao živi štit, što je rezultiralo ubistvima najmanje 22 osobe, ranjavanjem i teškim fizičkim povredama najmanje 18 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatvorenih osoba.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, od kojih je šest svjedoka s dodijeljenim mjerama zaštite, i vještakom medicinske struke te prilaganjem 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.