SARAJEVO

Mašić pitao ministra Mandića: Zašto volja najvećeg finansijera KCUS-a nije ispoštovana

Odbijena inicijativa Sabine Ćudić da se finansijski izvještaji preduzeća u ingerenciji FBiH uvrštavaju u dnevni red sjednica Doma

Mašić: Uputio inicijativu. M. Kadrić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

20.11.2019

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Počela je osma redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na samom početku sjednice odbijena je inicijativa Sabine Ćudić (NS) da se finansijski izvještaji preduzeća u ingerenciji FBiH uvrštavaju u dnevni red sjednica Doma. 

U toku su poslanička pitanja i inicijative.

Damir Mašić, zastupnik iz Socijaldemokratske partije, kazao je da je Vlada Kantona Sarajevo 22. avgusta donijela rješenje o razrješenju dva člana, predstavnika Kantona Sarajevo u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu - Jasmina Kapetanovića (predsjednika) i Dželaludina Junuzovića. Istovremeno je donijela rješenje o imenovanju dva vršioca dužnosti predstavnika Kantona Sarajevo u UO-u Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ispred suosnivača Kantona Sarajevo - Ismeta Gavrankapetanovića za predsjednika i Belmu Kapo za članicu.

- Ova rješenja Vlade Kantona Sarajevo proslijeđena su Federalnom ministarstvu zdravstva radi daljnjeg postupanja i prosljeđivanja prijedloga razrješenja i prijedloga imenovanja Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.  Zbog nepostupanja Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstvo zdravstva KS urgiralo je dva puta da federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) uputi navedene prijedloge na daljnje postupanje Vlade Federacije BiH. Zašto nije proslijedio Vladi Federacije BiH na postupanje - rekao je Mašić. 

Uputio je pitanje federalnom ministru zdravstva iz kojeg pravnog osnova crpi ovakvo obrazloženje “nekompletnosti” akta Vlade Kantona Sarajevo.

- Svima je, valjda, jasno da je odugovlačenje ovog procesa uzrokovano činjenicom  da je u međuvremenu Upravni odbor, na čelu s Jasminom Kapetanovićem, proveo proceduru izbora generalnog direktora KCUS-a, po konkursu na koji se prijavila samo Sebija Izetbegović, a za čiji su izbor mogli dobiti podršku samo predstavnika KS koji su izgubili povjerenje onih koji su ih i kandidirali za tu poziciju, Vlade Kantona Sarajevo. Dakle, volja najvećeg finansijera KCUS-a nije ispoštovana, iako su dva člana Upravnog odbora izgubila povjerenje Vlade KS. Utrošak više od 140 miliona KM ostao je bez adekvatnog nadzora, a Vlada KS se onemogućava da ostvari uvid u dešavanja na KCUS-u kad je riječ o nadležnostima UO-a - rekao je Mašić.

Zastupnik Amer Obradović (Narod i pravda) tražio je podatke o broju smrtnosti građana u kategorizaciji koje su vezane za respiratorne organe, koji su uzorci smrtnosti.

- Tražim i broj umrlih osoba po kantonima. Sarajevo je sinoć bilo najzagađenije u Evropi, mislim da je važno da dobijemo ove informacije i treba utvrditi koliko zagađenje utječe na smrtnost građana – rekao je Obradović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.