SJEDNICE Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH

Inicijativa Sabine Ćudić o Zavodu ''Pazarić'' dva puta odbijena

Inicijativa nije dobila podršku zastupnika pa je Ćudić potom predložila da se njeni zaključci uvrste kao tačka dnevnog reda. Ni taj prijedlog nije dobio podršku

A. Č. / Avaz.ba
20.11.2019 12:30

Sa sjednice

Foto: M. Kadrić

Sabina Ćudić na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH predložila je zaključak da se neodložno zaustavi zlostavljanje djece u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece ''Pazarić''. 

Ćudić je zaključkom zatražila i izradu kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne i nenajavljene inspekcije, da Vlada hitno izdvoji sredstva za privremeno upošljavanje njegovatelja, da se imenuje ljekarski tim koji će dati tačne dijagnoze, da tužilaštvo dostavi izvještaj i ubrza istragu, da se razriješe članovi Upravnog i Nadzornog odbora koji su bili u prethodnim odborima i Upravi.

Uslijedila je žustra rasprava, u kojoj su pojedini zastupnici pokušali unaprijed osporiti spomenuti prijedlog.

Inicijativa nije dobila podršku zastupnika pa je Ćudić potom predložila da se njeni zaključci uvrste kao tačka dnevnog reda. Ni taj prijedlog nije dobio podršku.

Zastupnici su jednoglasno po skraćenom postupku usvojili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Zastupnici su odbili i prijedlog da se na današnjoj sjednici razmatraju izmjene Krivičnog zakon FBiH, kako bi se pronašao model zaštite novinara. Iz SDP-a su podsjetili na sve češće napade na novinare, čiji se broj povećava.

Komentari

NA VRH