SARAJEVO

Donesena odluka: Zastupnici izmijenili Poslovnik

Piše: F. K. / Avaz.ba

20.11.2019

Sa sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20

14:50

Nakon 11 mjeseci odblokiran je rad Predstavničkog doma PSBiH.

Mirko Šarović je kazao da se izmjenama ne diraju ni Ustav ni entitetske nadležnosti.

- Samo se omogućava ovom domu da radi. Izmjene poboljšavaju Poslovnik i eliminiranje sličnih situacija. Svaka parlamentarna stranka će davati predstavnike u komisije i imat će udio srazmjerno svojoj snazi. Ako ne da predstavnike, odlučivat će Kolegij, a, ako i on odbije, komisije se na privremenoj osnovi popunjavaju od predloženih kandidata - rekao je Šarović.

Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba DF-a u Parlamentu BiH, kazao je da je ovo dobar i kvalitetan model.

- Niko više ne može blokirati rad tijela Predstavničkog doma. Izmjenama smo onemogućili blokade radnih tijela - rekao je Đonlagić.

Nenad Stevandić je kazao da je ovo bila nepotrebna sjednica s nepotrebnim prepucavanjima.

- Cilj je bio smanjivanje kapaciteta RS, što je velika greška Saveza za promjene. Nema prejudiciranja članstva u NATO. Druga dva člana Predsjedništva imaju svoju publiku, a Dodik je jasno rekao kako su zaštićeni interesi RS - rekao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH je kazao da je ovaj klub podržao inicijativu za izmjenu Poslovnika.

- Tako ćemo doprinijeti boljem radu. Bez poslanika SDA ne bi bila moguća izmjena Poslovnika - kazao je Adil Osmanović, predsjednik Kluba SDA u PSBiH.

14:05

Denis Zvizdić je zaključio raspravu nešto prije 14 sati, kazavši da nema materijala za izmjenu dnevnog reda.

Potom je otvorena rasprava o hitnoj proceduri izmjene Poslovnika.

Borjana Krišto (HDZ) kazala je da je Poslovnik odmah iza Ustava po važnosti, te zbog toga, između ostalog, nema razloga da se izmjene ne razmatraju u hitnom postupku. Ona je kazala da HDZ neće podržati ni hitno razmatranje niti sadržaj izmjena Poslovnika.

13:50

Zvizdić je nakon nekoliko javljanja Mektića da je povrijeđen Poslovnik po članu 7. pojasnio da te povrede nema u Poslovniku te je oduzeo riječ Mektiću.

Odgovarajući Mektiću i poslanicima SDS-a i PDP-a, Staša Košarac je rekao da se oni ne brinu o interesima RS, nego o udobnim foteljama.

Mektić se potom javio i kazao da je povrijeđen Poslovnik, član 7., upozoravajući da ga je Radmanović uvrijedio time što je kazao da on ne zna čitati.

13:45

Poslanik Saša Magazinović najavio je da će SDP povući zahtjev za uvrštavanje ove tačke u dnevni red sjednice ukoliko se predsjedavajući obaveže da će sazvati novu sjednicu Doma naredne sedmice o Programu reformi.

Predsjedavajući Zvizdić je ponovo apelirao da se svi suzdrže i da se raspravi samo jedna tačka.

13:05

Traje rasprava o dopuni dnevnog reda.

Branislav Borenović, PDP, također je tražio uvrštavanje na dnevni red dokumenta koji je poslan u Brisel. Isto to je zatražio i Dragan Mektić, koji je kazao da je dokument, prema njegovim informacijama, zaključan u sefovima te da se javnosti ne smije pokazati prema naređenju međunarodnih zvaničnika i da se ne smije pokazati dok ne bude usvojen u Briselu. On je tražio sat pauze i da dođu članovi Predsjedništva da obrazlože. 

- Došao sam do ključnih stvari iz dokumenta, da se ne spominje vojna neutralnost i da neće niži organi BiH odlučivati nego država - rekao Mektić.

Adil Osmanović (SDA) kazao je stav kluba ove stranke da će podržati i učestvovati u samo jednoj najavljenoj tački dnevnog reda, izmjenama Poslovnika, bez bilo kakvih dopuna.

Staša Košarac (SNSD) kazao je da ne postoje razlozi za sazivanje hitne sjednice, jer su svi klubovi dostavili prijedloge za članove komisije.

- I mi smo protiv ove sjednice i izmjena Poslovnika. Nećemo glasati ni za dnevni red niti za bilo kakve izmjene - rekao je Košarac. 

12:20

Počela je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Zahtjev za sazivanje vanredne sjednice potpisalo je 18 zastupnika SDS-a, PDP-a, SDP-a, SBB-a, DF-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka.

Samo je jedna tačka dnevnog reda, izmjene Poslovnika Predstavničkog doma, koje bi omogućile da se imenuju članovi parlamentarnih komisija.

Na samom početku Zukan Helez, poslanik SDP-a, tražio je pauzu od pet minuta zbog dopune dnevnog reda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.