SARAJEVO

Zastupnici nezadovoljni radom VSTV-a

Izvještaj VSTV-a podnesen na 112 stranica

Sa sjednice. M. Kadrić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

20.11.2019

Nakon kraće rasprave zastupnika Predstavničkog doma Federalnog parlamenta oboreni su izvještaji o stanju poljoprivrede u FBiH za 2016., 2017. i 2018. godinu.

Potom je uslijedila kraća rasprava o izvještajima poslovanja. Zastupnik Munib Jusufović (SBB) rekao je da je pitanje energetike globalno i pitanje suvereniteta države. 

- Mi smo vezani isključivo na jednu liniju, stišću nas za vrat i tu se dovodi u pitanje suverenitet. Uz podršku moćnih partnera, treba se okrenuti na drugi pravac. Ko ne znam za tu liniju, onda nije informiran - rekao je Jusufović.

Sanela Klarić (NS) rekla je da nikad nije donesen zakon o plinu.

Na kraju zastupnici su usvojili sva tri izvještaja.

Bez rasprave usvojen je godišnji izvještaj o poslovanju JP ''Ceste FBiH'' za 2018. godinu.

Osnovna teza koja se proteže kroz godišnji izvještaj VSTV-a za 2018. godinu, kako je obrazložio sudija Selim Karamehić, jeste da je nastavljena tendencija rješavanja starih slučajeva.

- Pokušali smo biti transparentniji, želimo da povjerenje javnosti pojačamo. Pitanje visoke odgovornosti smo pojačali – rekao je Karamehić.

Izvještaj VSTV-a podnesen je na 112 stranica.

Predsjednica Kluba SBB-a Azra Hadžić-Bećirspahić pitala je na osnovu čega i po kojoj logici treba Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvajati godišnji izvještaj VSTV-a, koji je državna institucija.

- Mislim da smo trebali dobiti informaciju, a ne da usvajamo izvještaj jedne državne neovisne institucije – rekla je Hadžić-Bećirspahić.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) rekao je da, kada bi se napravila anketa među građanima „ko je poslije političara najveće zlo u BiH“, odgovor bi bio - sudije i tužioci.

- Nas možete zamijeniti za četiri godine, a oni sami sebe biraju – rekao je Čengić.

Njegova stranačka kolegica Lana Prlić rekla je da ovih dana obilježava tačno godinu kako je podnijela krivične prijave u Mostaru za prevare na izborima.

- Ta vijest je bila interesantna CIK-u, tužilaštvu i javnosti svega dva dana – rekla je Prlić.

Damir Mašić replicirao je zastupniku Eldaru Čomoru, koji je rekao da „ništa ne mogu promijeniti“.

- Advokati se danas pitaju više od parlamentaraca ko će biti sudije i tužioci. Mi smo napravili i kreirali monstruma sve ove godine, ali možemo to promijeniti. Hajmo ga početi mijenjati – rekao je Mašić.

Godišnji izvještaj VSTV-a za 2018. zastupnici su primili k znanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.