AKTUELNO

Fadil Novalić zatražio hitno postupanje Tužilaštva KS u vezi sa Zavodom u Pazariću

Kao i sve građane, i mene su uznemirile fotografije štićenika iz Pazarića danas objavljene u javnosti

Fadil Novalić. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

20.11.2019

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas se obratio glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Sabini Sarajliji zatraživši od nje da hitno postupi u skladu sa svojim nadležnostima te da Tužilaštvo ispita činjenice koje se odnose na sveukupna dešavanja u JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić".

- Kao i sve građane, i mene su uznemirile fotografije štićenika iz Pazarića danas objavljene u javnosti. Ne ulazeći u eventualni politički motiv onih koji su te fotografije danas obznanili, odlučio sam, prije svega kao čovjek, a potom i kao premijer, zatražiti pomoć Tužilaštva - poručio je Novalić.

U pismu tužiteljici se, također, navodi da „postoje indicije i o mogućem postojanju koruptivnih i krivičnih djela, počinjenih od službenih i/ili odgovornih osoba kroz različite oblike i vidove zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja vršenjem službene dužnosti, ali ne u interesu i za potrebe službe koju vrše već u drugom cilju ili interesu“.

- Obraćam vam se u vezi s oprečnim zvaničnim informacijama kojima raspolaže Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na informacije koje se pojavljuju u medijima u pogledu poštivanja prava korisnika, uvjeta smještaja, tretmana i liječenja korisnika i svih ostalih činjenica i okolnosti u vezi s njihovim boravkom u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine ''Pazarić'' - napisao je, između ostalog, premijer glavnoj tužiteljici.

Od federalnih ministara rada i socijalne politike, zdravstva, pravde i obrazovanja i nauke premijer je zatražio informaciju o stvarnom i činjeničnom stanju u Zavodu ''Pazarić''. Ova informacija bi trebala biti razmatrana na sjednici koja je zakazana u petak, 22. novembra 2019. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.