JER MI JE STALO

Moguća ušteda polovine novca namijenjenog za grijanje

Energetski sektor ima ključni značaj za pristup BiH Evropskoj uniji i za energetsku sigurnost na zapadnom Balkanu

Izrađen Priručnik za provođenje energetskih pregleda zgrada. Ilustracija

Piše: Avaz.ba

21.11.2019

Potencijal za ulaganje u mjere energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini je, prema najnovijim dostupnim podacima USAID-a, pet milijardi KM.

To podrazumijeva ulaganja u izolaciju objekata, zamjenu prozora i vrata, unapređenje sistema grijanja i rasvjete, zamjenu neefikasnih električnih aparata, te mnoge druge mjere ugradnje materijala i opreme, kao i pružanje usluga s ciljem postizanja efikasnijeg korištenja energije.

Kako bi olakšali građanima, Fond za zaštitu okoliša FBiH izradio je Priručnik za provođenje energetskih pregleda zgrada.

Fond za zaštitu okoliša. fzofbih

Energetski pregled zgrade ključni je korak u analizi efikasnosti potrošnje energije i vode. Naime, energetski pregled nezaobilazni je korak na putu kontrole troškova i smanjenja potrošnje energenata. Sastavni su dio energetskog pregleda preporuke za promjene načina rada ili ponašanja te preporuke za primjenu zahvata i realizaciju investicija kojima se postiže poboljšanje energijske efikasnosti bez ugrožavanja radnih uslova u objektu.  

U stručnoj se praksi razlikuju dvije vrste energetskih pregleda i to opći energetski pregled i detaljni energetski pregled – izrada investicijske studije.

Više čitajte na ovom linku.

JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.