SAOPĆENJE

Delegacija EU u BiH: Zgroženi smo, tražimo temeljitu istragu

Delegacija EU u BiH: Zaštita prava djeteta i osoba s invaliditetom su obaveza vlasti u BiH. Avaz

Avaz.ba

21.11.2019

Delegacija Evropske unije u BiH saopćila je da je zgrožena šokantnim prikazima navodnog lošeg tretmana djece i odraslih štićenika Zavoda u Pazariću. 

- Očekujemo od nadležnih vlasti da bez odlaganja temeljito istraže ove navode i osiguraju brz i adekvatan institucionalni odgovor. U međuvremenu je izuzetno važno osigurati odgovarajuću dodatnu brigu za korisnike Zavoda u Pazariću, jednako kao i za korisnike usluga svih ostalih institucija za zbrinjavanje - kaže se u saopćenju.

Iz Delegacije EU podsjećaju da je zaštita i promocija prava djeteta i osoba s invaliditetom obaveza i odgovornost nadležnih vlasti i institucija u BiH. 

- Sistematsko rješenje za osiguranje jednakog pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama za djecu s različitim sposobnostima trebaju uvesti nadležne institucije u cijeloj zemlji -  navodi se u saopćenju i dodaje da će EU nastaviti da podržava BiH u naporima na transformaciji institucija socijalne zaštite i jačanju modela alternativne socijalne skrbi utemeljenih u zajednici za djecu bez roditeljskog staranja i djecu i odrasle s invaliditetom.
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.