MOSTAR

Špago: Nigdje nije zabranjeno nošenje maskirnih uniformi, ne dovodite to bez provjere u vezu s članom Predsjedništva BiH

Skupština HNK. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

21.11.2019

Nakon što su posljednjih dana pojedini mediji objavili informaciju o tome da je u Mostaru Šefik Džaferović postrojio muslimansku paravojnu formaciju te je Klub zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HNK jučer „osudio postupak člana Predsjedništva BiH koji je u Mostaru nazočio postrojavanju paravojne formacije, odnosno ljudi u vojnim odorama i sa znakovljem koji nisu Oružane snage BiH” ta priča je danas spomenuta i na sjednici Kantonalne skupštine.

Naime, brojni zastupnici su u okviru višesatne rasprave o stanju sigurnosti u HNK, u kojem je, podsjetimo, više od godinu upražnjeno mjesto policijskog komesara i u kojem nedostaje više od 200 policajaca te u kojem ne postoje policijski odbor, javno-žalbeni biro i disciplinska komisija, skupštinsku govornicu koristili za spominjanje raznih pojedinačnih slučajeva koji su se događali na području HNK.

Međutim, govorilo se i o Islamskoj državi, ISIL-ovcima, dilerima, teroristima, „tempiranoj bombi“, odnosno izjavi francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macrone), a poslanik Slavko Bilić iz HDZ-a je spomeno i „paravojnu formaciju neki dan u Mostaru“.

Na to je reagirao Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, koji je kazao da, iako to nije izneseno, pretpostavlja da se to odnosi na 17. novembar, kada je obilježavanju godišnjice 4. korpusa Armije RBiH prisustvovao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Odlučno to demantiram. Činjenica je da je grupa mladića bila obučena u uniforme, a nigdje nije zabranjeno nositi maskirne, lovačke i druge uniforme. Tu su, evo, glavni tužilac, Zdenko Kovač i ministar MUP-a Slađan Bevanda i, ako je riječ o paravojnoj formaciji, onda su oni morali djelovati i pohapsiti ih. Molio bih da se takve stvari ne dovode u vezu, bez provjere činjenica, s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem - upozorio je Špago.

Špago: Odlučno demantirao. M. Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.